Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”V skulle missgynnas av ett dubbelt ledarskap”

Publicerad: 4 januari 2012, 10:25

Jonas Sjöstedt (bilden) riskerar att stjäla mycket av uppmärksamheten om vänsterpartiet väljer ett delat ledarskap. Det hävdar Birger Östberg, idag pr-konsult på Westander.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX.

– Jonas Sjöstedt riskerar att stjäla mycket av uppmärksamheten om vänsterpartiet väljer ett delat ledarskap vid tordagens partikongress. Det hävdar Birger Östberg, idag pr-konsult på Westander med ett tidigare förflutet som pressekreterare för Gudryn Schyman.


Ämnen i artikeln:

Jonas Sjöstedt

Birger Östberg är fullständigt övertygad om att Jonas Sjöstedt ersätter Lars Ohly som ny partiledare för vänsterpartiet i samband med torsdagens partikongress:

– Han har ett grundmurat stöd inom hela organisation, säger han.

Enligt honom handlar snarare en av de stora frågorna om han får ett ensamt ledarskap eller om detta ska delas med någon annan inom partiet.

Här har partistyrelsen sagt nej till sådant upplägg, medan en majoritet av distrikten skulle gärna se ett delat ansvarsförhållande.

Även Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson vill ha ett delat ledarskap för partiet och gick ut med detta i DN Debatt idag, onsdag.

Enligt Birger Östberg har Vänsterpartiet inspirerats av Miljöpartiets framgångar med de tidigare språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Men om partiet väljer att gå på den linjen och även Ulla Andersson får ett partiledaransvar misstänker han att Jonas Sjöstedt stjäl det mesta av uppmärksamheten

-- Om man väljer ett delat ledarskap är det stor risk att det blir ett haltande sådant.  Jonas Sjöstedt har mycket bättre förutsättningar att ta för sig i den massmediala debatten och i konfrontationer med övriga partiledare, säger Birger Östberg.

Han menar också att ett delat ledarskap även skulle innebära att partiets feministiska arbete skulle skadas.

Enligt honom tappade partiet fart i den frågan i och med att Gudryn Schyman lämnade för att skapa Feministiskt Initiativ, FI.

Visserligen har partiet försökt att åtgärda detta, bland annat genom att den så kallade Framtidskommissionen meddelat att det feministiska arbetet är en prioriterad fråga, men väljer partiet ett delat ledarskap bestående av Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson finns stor risk att man tappar styrfart i arbetet, resonerar Birger Östberg.

– Tidigare har det alltid varit konstellationer där mannen har synts mest. Det var först i och med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand som man lyckades få en balans i språkrörens utrymme, säger Birger Östberg.

Han har god kunskap om Jonas Sjöstedt.  Inte bara för att han har varit pressekreterare åt Gudryn Schyman, utan kanske framförallt från hans tid i Ung Vänster, där han bland annat varit förbundssekreterare:

-- Jag känner fortfarande många av de aktiva i vänsterpartiet och jag och Jonas Sjöstedt argumenterade tillsammans för att Kommunistisk Ungdom skulle byta namn till Ung Vänster i början av 1990-talet, säger han.

Enligt honom är Jonas Sjöstedt en person som är bra på att ta för sig. Han har också tonat ned sin kritik om att partiet måste förnyas, vilket har gynnat hans ställning gentemot medlemmar i partistyrelsen och övriga medlemmar, resonerar Birger Östberg.

En sak som ytterligare talar för att Jonas Sjöstedt skulle kunna nå framgångar med partiet är att han helt och hållet saknar Lars Ohlys kommunistiska barlast. Han var bland annat en av de personer som efter murens fall drev en stenhård linje med att partiet skulle ta bort allt som hade med kommunismen att göra.

-- Han kan definitivt utgöra ett hot mot en skadeskjuten socialdemokrati, säger Birger Östberg.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Jonas Sjöstedt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.