Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Varnade ex-kollega om Panama- läckan – blir vd för Nordic PA

Publicerad: 15 november 2016, 14:32

Helena Dyrssen blir ny vd på Nordic Public Affairs

Foto: Pressbild: Skatteverket

I våras uppmärksammades Helena Dyrssen då hon som överdirektör för Skatteverket förvarnade sin förre kollega Frank Belfrage om Uppdrag Gransknings kommande program. Nu tar hon över som vd för pr-byrån Nordic Public Affairs.


Det var i samband med Uppdrags Gransknings uppmärksammade program om "Panama Papers" under våren som redaktionen hade begärt ut handlingar om den förre kabinettssekreteraren och diplomaten Frank Belfrage från Skatteverket.

Helena Dyrssen, som då var överdirektör vid Skatteverket, ringde då upp till Frank Belfrage och förvarnade honom om programmet. De både hade jobbat nära varandra som statssekreterare under Alliansregeringen.

När Uppdrag Granskning uppdagade deras samtal fick Helena Dyrssen kritik från bland annat finansminister Magdalena Andersson och var i efterhand ångerfull till sitt agerande.

– Jag kände mig helt övertygad om att Frank Belfrage kände till att det här höll på och då tänkte jag, vilket då var korkat tänkt, att jag ville beskriva för Frank varför det hade lämnats uppgifter från Skatteverket. Att vi var skyldiga att göra det, sade Helena Dyrssen till Expressen.

Nu blir hon ny verkställande direktör, partner och seniorkonsult vid Nordic Public Affairs och lämnar därmed uppdraget som överdirektör vid Skatteverket. Helena Dyrssen tillträder som vd den 1 januari 2017.

– Som mångårig kommunikationsdirektör, statssekreterare och ledande statstjänsteman har Helena Dyrssen djupa insikter i politiska beslutsprocesser och de bästa förutsättningar att utveckla Nordic Public Affairs stöd till kunder med komplicerade utmaningar inom samhällsfrågor, säger pr-byråns styrelseordförande Jan Friedman i en kommentar.

Helena Dyrssen är inte den första konsulten på Nordic Public Affairs som har varit utsatt för medial granskning. Byråns grundare Johan Jakobsson var inblandad i Folkpartiets dataintrång 2006, Sven-Otto Littorin anklagades för sexköp och avgick som minister efter en granskning av Aftonbladet 2010, Jonas Lindgren fick lämna Försäkringskassan efter jäv 2014 och Cecilia Edström var kommunikationsdirektör när det blåste som värst kring Telia Sonera 2012.

Nordic Public Affairs har också genomfört en ägarbreddning där seniorkonsulterna Nils Löwenspets och Martin Hansson blir partners. Carl Kangas är partner sedan 2015 och ökar nu sitt ägande i bolaget och blir därmed senior partner.

Styrelseledamöterna och grundarna av Nordic Public Affairs, Johan Jakobsson och Martina Lind, kommer att fokusera på arbetet för uppdragsgivare och fortsätter som huvudägare av företaget.

– Nordic Public Affairs fortsätter att växa och det är viktigt för oss att prioritera arbetet för uppdragsgivarna, kommenterar Johan Jakobsson, som lämnar vd-posten för att få mer tid till arbetet med kunder i ett uttalande.

FAKTA
# Helena Dyrssen är jurist från Stockholms Universitet. Dyrssen var under regeringen Bildt bland annat statssekreterare på Kulturdepartementet. Hon har varit kommunikationsdirektör vid TV4 och vid försäkringsbolaget IF. Under regeringen Reinfeldt var Dyrssen statssekreterare vid statsrådsberedningen (L). 2013 utsågs hon av regeringen till överdirektör vid Skatteverket, ett uppdrag som hon nu lämnar. Helena Dyrssen tillträder som seniorkonsult vid Nordic Public Affairs den 1 december och som vd den 1 januari 2017.

#  Carl Kangas blir senior partner vid Nordic Public Affairs. Kangas tillträdde som seniorkonsult 2014 och blev partner 2016. Kangas har tidigare mångårig erfarenhet från förtroendeuppdrag och som politisk tjänsteman (S). Han var senast varumärkesstrateg för Socialdemokraterna inför riksdagsvalet 2014. Carl Kangas är civilekonom från Stockholms Universitet.

# Martin Hansson blir ny partner. Hansson anslöt till Nordic Public Affairs 2013 och är seniorkonsult. Han har varit ordförande för MP i Stockholm. Hansson har en humanistisk utbildning från Stockholms Universitet och arbetar med upphandlings- och skattefrågor, infrastruktur, miljö och stadsplanering.

# Nils Löwenspets blir ny partner. Löwenspets anslöt till Nordic Public Affairs som seniorkonsult 2015. Han har tidigare arbetat i Stockholms stadshus med stadsbyggnadsfrågor i sex år, senast som borgarrådssekreterare (M). Löwenspets är utbildad arkitekt från Kungliga tekniska högskolan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.