PR
Varning för pr-mobb!
Publicerad: 6 december 2011, 15:05
Richard Yams, konsult Agera PR, tycker att branschen borde enas i viktiga principiella frågor.
I kväll ska frågan om PR-konsulter ska ta uppdrag för Julian Assange diskuteras på en "PR-pub" i Stockholm. Det är glädjande att frågan tas upp samtidigt som inramningen av debatten riskerar att signalera att PR-branschen är omogen i principiella frågor.
Debatten hittills har innehållit en rad tveksamma argument, exempelvis att ”PR-konsulter inte bör stödja personer som anklagas för brott, eftersom rättsväsendet kan påverkas av det som skrivs i tidningen”. Det är ett märkligt argument, för om det stämmer att rättsväsendet påverkas av skriverier, så är ju detta ett problem oavsett om någon av parterna använder PR-stöd eller inte.
Ett annat tveksamt påstående är att ”det skulle vara orättvist om en av partnerna i en rättsprocess anlitar PR-stöd, eftersom den andra parten kanske inte har råd”. Visst, i en perfekt värld skulle alla ha tillgång till samma stöd. Men i en perfekt värld skulle också medierna rättvist balansera alla parters syn. Om medier som bevakar en rättsprocess tagit ställning i skuldfrågan är detta en större obalans än om ena parten har råd att anlita PR-stöd. Den som fått medierna ”emot sig” i skuldfrågan har en enorm uppförsbacke oavsett om den har råd att anlita PR-stöd eller inte.
I inbjudan till kvällens debatt står det att PR-konsulten ”Harald Ullman försvarar varför han ställer upp för Julian Assange”. På ”motsidan” i debatten presenteras en person från Svenska PR-företagens styrelse. Det är olyckligt tycker jag. Branschföreningen borde stå upp för en principiell hållning snarare än att hålla ”utfrågningar” med enskilda konsulter som ska försvara sig.
Det är oroande eftersom det är en fortsättning på debaclet för några veckor sedan när samma styrelsemedlem i föreningens namn tvärsäkert sa att Julian Assange inte förtjänade PR-stöd och uppmanade hela branschen att avstå uppdraget. Något som i min värld var lika genant som när Advokatsamfundets ordförande tidigare i år tog ställning för kungen.
Om vi som yrkeskår vill bli tagna på allvar måste vi vara enade i viktiga principiella frågor. Etiska diskussioner måste också utgå från överenskomna ramverk. De senaste veckornas debatt visar att vi annars får förenklade etiska diskussioner som lämnar dörren öppen för godtyckliga bedömningar där en populistisk mobb bestämmer vem som förtjänar PR-stöd eller inte.