Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Varumärkena som tar ställning mot Trump

Publicerad: 31 januari 2017, 10:07

Flera välkända företag fördömer Donald Trumps åtgärder som president.


Ämnen i artikeln:

NikeStarbucksAppleDonald Trump

Företagsledare för varumärken som Nike, Starbucks och Kickstarter har öppet fördömt president Donald Trumps lagändring som förbjuder människor från sju länder med muslimsk befolkning att komma in i USA.

Individer i hela landet har blivit omhändertagna, fängslade eller utvisade. Efter att beslutet skrevs under i fredags har protesterna varit massiva runtom i USA, i synnerhet i New York och Boston där federala domare i den förstnämnda staden har slagit att människor från de sju länderna som redan befinner sig i USA inte kan utvisad.

I söndags gick Starbucks vd Howard Schultz gick ut och meddelade att förtaget kommer att anställa 10 000 flyktingar.

"Vi lever i en skyddslös tid och ser hur kärnan av vårt land och den amerikanska drömmen hotas. Osäkra tider kräver andra åtgärder och kommunikation än vad vi är vana vid. Mer än 65 miljoner medborgare, från 75 länder där Starbucks gör affärer, anses vara flyktingar av FN. Och vi kommer att föra en insats genom att anställa de som gjort en insats för vårt land, med den amerikanska armen som stöd i flera länder där vår militär bett om hjälp", skrev Howard Schultz i sitt uttalande.

Samtidigt som Starbucks hyllas i vissa läger har en motkampanj startats efter företagsledarens uttalande.

Samtidigt under söndagen meddelade Nikes vd Mark Palmer sina anställda att företaget "hyllar mångfald" och att med det nya förbjudet "hotas företags värderingar".

"Det här är ett beslut vi inte stöder. Nike står tillsammans mot bigotteri och alla former av diskriminering. Nu mer än någonsin är det viktigt att stå upp för våra värderingar och fortsätta vara öppna och inkluderande som varumärke och företag. Vi är som bäst när vi visar värdet av ett mångkulturellt samhälle".

Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein skickade enligt Wall Street Journal ett meddelade till de anställda där han meddelade att företaget inte stöder förbudet.

En annan storbanks vd Morgan Stanley:s James Gorman skrev till sina anställda att han "Värdesätter vad företagets anställda från hela världen bidrar till och att företaget fortsätter att hämta talang från hela världen vilket är en nyckelfaktor i Morgan Stanleys kultur".

Ford Motor Company styrelseordförande Bill Ford Jr. och vd:n Mark Fields säger till Reuters att "Vi stöder inte detta beslut eller något annat som går emot företagets värderingar".

Kickstarter medgrundare och vd Yancey Strickler tweetede på söndagen:

"Kickstarter opposes the #MuslimBan. We stand for inclusion, diversity, and our common humanity. #NoBan"

Apples koncernchef Tim Cook skickade även han ett mejl till de anställda där han förklarade att företaget inte stöder beslutet.

Flera ledare inom tech från företag som Lyft, Airbnb och Facebook har öppet kritiserat lagstiftningen. Till skillnad från hajpen Uber där motkampanjen #DeleteUber fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. Samtidigt har Lyft rusat och blivit en av de tio mest nedladdade apparna i AppStore.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.