Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Vattenfalls ordförande sparkas

Publicerad: 18 mars 2011, 11:18

Lars Westerberg tvingas sluta som styrelseordförande för Vattenfall. Det meddelar finansmarknadsminister Peter Norman på en pressträff nu före lunch. Enligt vad Resume.se erfar ligger missnöje med Westerberg bakom beslutet. Styrelsen beviljade en engångsersättning till den förre vd:n Lars G Josefsson på 12 miljoner kronor, skriver DN.se. Det strider mot regeringens riktlinjer.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg tvingas lämna sin post.

Enligt källor till Resume.se uppges finansmarknadsminister Peter Norman vara missnöjd med Westerbergs insats som ordförande för det statliga energibolaget och därför tvingas han bort.

Enligt DN.se reagerar regeringen på att styrelsen beviljat en engångsersättning till den förre vd:n Lars G Josefsson på 12 miljoner kronor.

– Vi har inga ytterligare kommentarer till detta, det är i första hand en ägarfråga, säger Caroline Rylander, presschef på Vattenfall, till Resume.se.

Resumé kunde nyligen berätta att Vattenfall valde DDB som ny reklambyrå framför Lowe Brindfors, ett avtal som gäller i två år framöver. Vattenfalls sammanlagda bruttoinvesteringar i marknadskommunikation ligger på 450 miljoner kronor per år.  

Samtidigt har ägardirektivet kring Vattenfall varit omstritt. Alliansregeringen har velat sälja, medan Riksdagen med SD som tungan på vågen vill behålla bolaget. I förrgår beslutade dock Riksdagen att att stoppa den statliga utförsäljningen av Posten Sverige, Telia Sonera, SBAB samt Vattenfall.

– Jag har under mina år som ordförande för Vattenfall haft förmånen att vara med om att initiera ett viktigt strategiarbete, som vi nu börjar se resultatet av. Att vara ordförande för Vattenfall är både ett spännande och ett viktigt, men också tidsödande, uppdrag, säger Lars Westerberg, i ett pressmeddelande.

Fakta/Lars Westerberg

Född: 1948
Utbildning: Civilingenjör, KTH, Stockholm, civilekonom, Stockholms Universitet.

1984 – 1994 hade han ledande befattningar inom Esab.
1991 var han vd och koncernchef i Esab AB.
1994-1998 var han vd för Gränges.
1999-2007 var han vd och koncernchef samt styrelseledamot i Autoliv.
2008 valdes han in som Vattenfalls styrelseordförande.

Sedan 2007 är Lars styrelseordförande i Autoliv AB, Husqvarna AB samt styrelseledamot i SSAB och AB Volvo.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.