Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Vem blir Årets lobbyist 2013?

Publicerad: 6 december 2013, 11:56

Så här såg det ut förra året.

Foto: Andreas Elgstrand

Vem blir Årets lobbyist? På onsdag kväll avslöjas det när Resumé för sjuttonde gången delar ut utmärkelsen. Här är några av de nominerade.


Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist

I vår definition är lobbyisten en påtryckare som försöker driva fram beslut som är gynnsamma för dem själva eller deras uppdragsgivare. Lobbyisten kan vara enskilda medborgare, organiserade intressen eller grupper såväl som ett företag.   Här är några av de nominerade kandidaterna:

• RUT-avdrag för läxhjälp Läxhjälpsföretagen Studybuddy och My academy drev på för att etablera ett läxhjälpsavdrag som tidigare bara kunnat kombineras med barnpassning.

Rolf Persson, ordförande Blomsterbranschens Riksorganisation Har i många år drivit en kampanj för att även torg- och marknadshandlare ska tvingas ha kassaregister vilket nu är ett lagkrav från 1 januari 2014.

• Borttagen̊ sterilisering vid ändrad könstillhörighet  RFSL och Diskrimineringsbyrån i Uppsala drev frågan till Kammarrätten som fann att steriliseringskravet stred mot Europakonventionen och regeringsformen. Kravet på sterilisering upphörde 1 juli 2013.

• Stoppa månadsrapporteringen Vd Elisabeth Thand Ringqvist och Företagarna drev en kampanj riktad mot förslaget att företagen skulle lämna månadsrapporter om anställda. I höstas förklarade regeringen att det inte skulle genomföras.

• Rätt till vård-initiativet  En rad yrkes- och frivilligorganisationer samverkade för att driva fram rätten till vård för papperslösa som infördes från de 1 juli 2013.

Simon Strand & Fredrik Preisler AIK-kampanjen: Gå två – betala för tre Genom annonsen "Gå två – betala för tre" lyftes frågan om "polisnotorna" för klubbarna fram. I höstbudgeten kom regeringen med beskedet att skyldigheten för en arrangör att ersätta poliskostnaderna tas bort vid årsskiftet.

• Veteranbilslobbyn Naturvårdsverkets "skrotbilsutredning" skulle vara ett hårt slag mot veteranbilarna. Veteranbilslobbyn lockades stoppa en förändring.

Johan Wendt och föreningen Mattecentrum Föreningen har starkt bidragit till att lyfta fram matematiken i skolan. Ett genidrag var också att testa riksdagsledamöternas egna mattekunskaper. Från 1 juli 2013 undervisningstiden i matte i grundskolan ökas med 120 timmar.

Årets Lobbyist delas ut på onsdag den 11 december. Under Årets lobbyist 2013 svarar också partiernas kommunikationschefer på hur de tror valrörelsen 2014 kommer se ut.

Kristin Forsberg, som jobbat med Peace & Love, och Evin Cetin, som gjorde pizzerior till kampanjlokaler, tipsar om nya metoder att väcka samhällsengagemang. Och JKLs Anders Lindberg och Olle Wästberg berättar hur de hjälper stora byggföretag före i den politiska frågekön.

Klicka här för att osa och få mer inormation om Årets lobbyist 2013.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.