Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Vem tar över stafettpinnen efter Prime?

Publicerad: 14 december 2011, 16:48

I förra veckan ringde en journalistelev och frågade mig hur jag tror Prime PR har påverkats av Primegate. Jag svarade att de inblandade personerna, främst Niklas Nordström, nog har påverkats mer än Prime. Att Primegate satte dödskallemärke på de så kallade ”pr-sossarna”. Att Prime­ nog kan glömma uppdrag för fackförbund och liknande. Primegate stängde dörrarna till den så kallade ”rörelsen”.


Ämnen i artikeln:

Niklas Nordström

Men det är knappast en kännbar förlust för Prime. De klarar sig bra ändå, med andra kunder. För Niklas Nordström betyder det däremot att han har hamnat på det som Expressens Niklas Svensson beskrev som ”Juholts svarta lista”.
Fast minnet är kort så låt oss rekapitulera historien. Den 17 december förra året avslöjade Aftonbladet att Prime hade Svenskt Näringslivs uppdrag att påverka Socialdemokraterna i mer tillväxtvänlig riktning. Ett uppdrag som pr-byrån fick fyra miljoner för.
En inte oväsentlig del i Primestrategin var att de hade aktiviteter ihop med den vänsterinriktade tankesmedjan Arenagruppen. Bland annat gjorde de en valanalys ihop, Arena och motsvarigheten på högerkanten – Timbro – hade en gemensam Välfärdskommission för att peka ut problemen med välfärdssystemens finansiering. Niklas Nordström var en av deltagarna.

Som Resumé avslöjade i februari 2009 låg Prime också bakom lobby­gruppen Nätverk för framtidens energi, där flera av LO-facken och arbetsgivarorganisationerna verkade för utbyggd kärnkraft. Arena ordnade energiseminarier och gav också ut en kärnkraftsvänlig bok beställd av Nätverket.
Så långt Primegate. Det är efter pr-byrån Riktas roll i den misslyckade Sverigelanseringen i Sydafrika 1999 den största mediestorm som en pr-byrå har hamnat i.
Rikta skulle ta hand om de pub­lika arrangemangen när en svensk regerings- och företagsdelegation besökte Sydafrika i november 1999. Men på galorna med Uno Svenningsson, The Real Group och Dr Alban var det fler på scenen än i publiken. En oerhört upprörd Göran Persson lär efteråt ha krävt att Rikta skulle förvandlas till ruiner och Sydafrikaäventyret ledde också till att Rikta avvecklades.
Primegate har däremot aldrig äventyrat pr-företaget Primes framtid. Men S-ledaren Håkan Juholt tar ut skarp distans till ”pr-sossar” och vill konsulterna i Slussplans S-förening besöka S-kongresser gör de bäst i att sätta sig på de bakre bänkraderna.
Primekonsulten och den tidigare SSU-ordföranden Niklas Nordström, vän med Mona Sahlin, kan nog – om han har haft det – avskriva alla planer på en S-karriär under nuvarande partiledning.
En rad medier som förra hösten anlitade Niklas Nordström som expert på S-krisen och beskrev honom som ”S-debattör” har inte lärt sig någonting. De fortsätter att hitta nya experter och rolodexare som medverkar i tv-soffor och spalter, som är debattörer på morgonen och kvällen, lobbyister däremellan.  Men de, och medierna, ”glömmer” att berätta det.

Möjligen sammanfaller också Primegate med inledningen till ett skifte i pr-branschen som hade kommit ändå.
Varje decennium har haft sin pr-byrå som har varit den lite rebelliska och uppfinningsrika i pr-klassen. Den byrå som det har snackats mest om.
I pr-branschens babystadium, på 70-talet, var det Kreab. På 80-talet var det JKL. Under 90-talet tog Rikta den rollen. Det senaste decenniet är det Prime som tog över stafettpinnen som de som sprang fortast och på nya stigar.
De kommer nog fortsätta att springa. Men någon eller några andra kommer att ta över täten. Vilka det blir är svårare att överblicka i dag. Jung och Star är framgångsrika, men finns inte med på det tunga området med politisk påverkan och public affairs. Grayling har gjort det, men har på sistone drabbats av tunga avhopp. Och Diplomat känns som pr-branschens svar på Dagens Nyheter.
Men ett år efter Primegate meddelar – som av en händelse – också Arenagruppen att de ska starta en egen pr-byrå. Några fackförbund är redan kunder, säger de. Och kollektivavtal har de, trots att byrån än så länge bara består av en person.
”This time I’m free”, som Dr Alban sjöng där på scenen i Sydafrika. Med tre som lyssnade …

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Niklas Nordström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.