Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Veritas i spillror efter Uppdrag Granskning

Publicerad: 1 oktober 2014, 12:41

Uppdrag Granskning-programmet tog hårt på Bijan Fahimis byrå.

Samtliga konsulter har lämnar pr-byrån Veritas – byrån grundades av Bijan Fahimi år 2000. Röda siffror under 2013 i samband med ett expansionsförsök och Uppdrag Granskning reportage om att förskolan han grundat serverade hårt bröd och vatten till barnen har tagit knäcken på byrån.

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningVeritas

KB

Karl-Johan Byttner


– 2013 var ett tufft år för oss. Vi hade dels lite sämre intäkter, dels satsade vi hårt på att bredda vår kundbas. Vi sade att hur satsningen går avgör om vi ska gå vidare eller inte, säger Bijan Fahimi.

Räkenskaperna visar att Veritas gick från en omsättning på cirka 10,3 miljoner kronor under 2012 till en omsättning till 8,7 miljoner kronor. Resultat efter finansnetto gick från nära två miljoner kronor plus till lika många miljoner kronor i förlust.

Bijan Fahimi berättar att början av 2014 började bra, men att det ändå var något som inte stämde.

Flera konsulter valde att lämna byrån i den vevan.

Några gick till andra byråer, medan andra gick till kommunikationsroller i olika företag.

Det blev etter värre efter Uppdrag Gransknings reportage om Hälsans Förskola, där skolans grundare Bijan Fahimi hamnade i skottgluggen och kritiserades för att barnen fått hårt bröd och vatten till frukost.

Han vill dock tona ned effekterna av Uppdrag Granskning.

– De flesta av våra kunder var vana med hur media kan välja att vinkla saker. Så jag hade egentligen inga problem med mina befintliga kunder, säger Bijan Fahimi.

Enligt vad Resumé erfar bidrog dock reportaget till byråns fall i och med att många valde att lämna byrån i samband med detta.

Bijan Fahimi har inga kommunikationsuppdrag just nu och jobbar heller inte aktivt med att få in några kunder - han vill dock inte gå in på vilka kunder som Veritas hade.

Han satsar helhjärtat på Hälsans Förskola idag.
– Jag känner att det här är något som jag alltid har velat göra, men jag är självklart ledsen över att det har gått som det har gått med byrån, säger Bijan Fahimi.

Han sitter kvar i byråns lokaler på St: Eriksgatan eftersom Hälsans förskola har sitt huvudkontor där.

– Vi kan fortfarande hjälpa kunder genom nätverk och samarbetspartners, men vi har inga konsulter längre, säger Bijan Fahimi.

Hur ser du egentligen på Uppdrag Gransknings reportage?
– Det är väl i sin ordning att man gör en medial granskning, men det var hårt vinklat och avspeglade inte vad vi var för verksamhet, säger Bijan Fahimi.

Han hävdar å det bestämdaste att förskolan aldrig satt i system att ge hårt bröd och vatten till barnen, men sticker inte under stol med att råvarubudgeten var i underkant.

- PWC har granskat vår verksamhet och konstaterade att våra matkostnader ligger på en kommunal nivå, men de kunde ha legat högre med tanke på vår profil med hemlagad mat och att maten utgör en viktig del av verksamheten, säger Bijan Fahimi.

Han tycker att han fick bra stöd av medarbetarna när det blåste som hårdast.

Hur ser du på att din skapelse är borta efter 14 års arbete?
- Jag är inte en sådan person som tänker så mycket på det som har varit. Veritas har haft många lönsamma år och har jag lärt mig mycket från att driva Veritas under åren, säger Bijan Fahimi.

Men du har alltså lämnat kommunikationsyrket kan man säga. Saknar du det?
- Jag är fokuserad på pedagogik och barnomsorg nu, men jag misstänker att jag vill jobba mer med kommunikation och samhällsfrågor i framtiden, säger Bijan Fahimi.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev