Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Vi är bemannade dygnet runt"

Publicerad: 16 mars 2011, 06:15

Medietrycket är stort på Strålsäkerhetsmyndigheten som är bemannad med kommunikatörer  och expertis dygnet runt sedan katastrofen i Japan inträffade.


Foto: SVT.

Strålsäkerhetsmyndigheten är underordnad Miljödepartementet och har ett ”samlat ansvar inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet”.

På myndigheten arbetar 270 personer med kompetens inom områden som teknik, naturvetenskap, beteendevetenskap, juridik, ekonomi och kommunikation.

Sedan i slutet av förra veckan har myndigheten gått in i beredskapssituation med bemanning dygnet runt. 30-35 personer jobbar dagtid klockan 05-15, sedan är det kvällsskift 15-23 och nattskift. Normalt arbetar personalen enbart dagtid, vanlig kontorstid.

Nu går det för högtryck med med publik kommunikation – att serva medierna med information, operativ kommunikation – information från IAEA som Strålskyddsmyndigheten agerar på, samt teknisk analys gjord av myndighetens expertis.

– Det är ett högt medietryck och vi har många experter ute i radio, tv och i tidningar.

Anne Edland säger att man har övat för liknande lägen, men att det inte varit så mycket på många, många år.

Det finns några personer på myndigheten som jobbade under Tjernobyl-katastrofen 1986. Skillnaden då var främst att  informationen från dåvarande Sovjetunionen var näst intill obefintlig, berättar Anne Edland.

Den här gången får man information direkt på ett helt annat sätt, även om det givetvis finns frågetecken kring exakta strålningsdoser och vad som händer i kärnkraftverken.

Myndigheten blir nedringd av medierna, men bemanningen är tillräcklig och arbetet flyter på bra, menar Anne Edland.

Beredskapsbemanningen med treskift dygnet runt kommer att bibehållas till på söndag – åtminstone.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.