Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Vi blir utestängda"

Publicerad: 4 juni 2009, 14:49

På söndag är det val till Europaparlamentet. Förra valets stora vinnare Junilistan, kommer enligt opinionsmätningarna att få det tufft. Presschefen Björn Jonasson har ett antal exempel på att partiet diskrimineras av medierna.


Ämnen i artikeln:

JunilistanEU-valet

Björn Jonasson

I förra valet till Europarlamentet blev Junilistan det tredje största partiet. Men inför söndagens val har partiet blivit styvmoderligt behandlat av medierna. Till att börja med fick partiet ingen inbjudan att köpa reklam i TV4. Först efter påtryckningar ändrade sig kanalen.

Presschefen Björn Jonasson har också flera exempel på att partiet inte kommer fram i redaktionella sammanhang.
– I Agenda har man de senaste fyra programmen haft debatter om EU. Junilistan har inte blivit inbjudna till någon av dessa trots upprepad kontakt med Agenda. Däremot har man gett plats åt Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Sverigedemokraterna. Vid varje kontakt med Agenda har de uppgivit olika anledningar till varför vi inte blivit tillfrågade, säger han.

Även mindre medier ignorerar Junilistan. När Veckans Affärer genomför en omröstning på sin sajt finns riksdagspartierna, Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ med, men inte Junilistan.
– Jag ringde och frågade varför vi inte fick vara med. Jag fick då svaret att de inte var en demokratisk tidning och att de fattat ett publicistiskt beslut.

Även i Metro Teknik valdes Junilistan bort. Däremot fick Piratpartiet svara på frågor tillsammans med riksdagspartierna.

Han vänder sig också mot P1 morgon. Igår var partiledaren Sören Wibe intervjuad i programmet. En av dem som kommenterade hans insatser var Eric Sundström från Aktuellt i Politiken.
– Han kommer från en tidning som skyllde sossarnas nederlag 2004 på Sören. Självklart blev vi totalsågade även denna gång.

Björn Jonasson vill inte skylla de vikande opinionssiffrorna på media. Men han är besviken på rapporteringen.
– Det känns som det hela tiden finns en armbåge som stöter bort oss.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

JunilistanEU-valet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.