Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Ville gå så långt bort från normen som man kunde”

Publicerad: 20 januari 2015, 11:03

Johan Köhler under Idrottsgalan i går

2014 års Sportspegelpris gick till ishockeylaget Kiruna IF. För Resumé berättar ordföranden Johan Köhler hockeyklubbens förändringsarbete, hur man kan skapa ett mer tolerant Kiruna och Hockeysveriges reaktioner på de regnbågsfärgade dräkterna.


Ämnen i artikeln:

Idrottsgalan

Under stort jubel mottog Kiruna IF årets Sportspegelpris under Idrottsgalan i SVT med motiveringen:

"För sitt mod att våga förändra och utmana traditionella värderingar inom sin idrott. Och i och med det skapa en miljö runt sin förening som präglas av öppenhet och allas lika rätt att idrotta."

I juni förra året meddelade hockeyklubben att de skulle spela i regnbågsfärgade dräkter. Idén föddes av en klubbens funktionärer som tagit del av Richard Floridas forskning om vad som skapar ett hockeylags framgång.

– Teknologin hade vi i de senaste hockeyklubborna, talang hade vi i massor, men tolerans hade vi inte tänkt på. Risken var att vi skrämde bort folk som befinner sig långt från hockeyvärldens normer. Vi ville locka till oss talanger som normalt inte söker sig till hockey, berättar Johan Köhler för Resumé.

– Vi ville gå så långt bort från normen som man kunde. Genom att göra det okej för transvestiter att spela i vår klubb blir det också okej för personer med Aspbergers syndrom. HBTQ är en markör för hur bra ett samhälle mår. Kiruna befinner sig på plats 48 över Sveriges gayvänligaste kommuner. Vår målsättning är att vi ska bli nummer ett.

Hur såg idén med tröjorna ut?
– Vi kände att vi var tvungna att ha något som symboliserar vår förändring och ställningstagande som tolerant förening. Internt utbildar vi all personal kring de här frågorna, men det måste också synas utåt.

Hur mottogs tröjorna i Hockeysverige?
– Det var blandade reaktioner. Många visste inte vad de skulle tycka och andra tyckte att tröjorna var fula. När sedan ikoner som Börje Salming ställde sig bakom initiativet vet jag ingen som uttryckligen säger något negativt.  

Men ni tappade sponosorer?
– Sen fick vi fler nya sponsorer, men allt som kommer in återinvesterar vi i verksamheten. Vi ligger och balanserar och eftersom gruvindustrin har det tufft så har vi inte samma sponsormöjligheter som tidigare.

Laget ligger just nu på andraplats i division ett norra, en plats som kan ge kvalplats till Allsvenskan om de håller sig kvar. Trots att föreningen bedriver utbildningar och föreläser kring frågorna är det tröjorna som uppmärksammas i media. Man är därtill också Sveriges enda HBTQ-certifierade idrottsförening.

– Tröjorna är viktiga för vårt varumärke, absolut. Men det är så mycket annat arbete bakom som inte syns. Många vill visa upp tröjan, men missar det jobbet som vi gör internt. Här blir tröjan lite av en bromskloss.

Hur mycket betyder Sportspegelns pris?
– Jättemycket, bara att nå ut till två miljoner tittare med sitt budskap. Inte mest för Kiruna IF utan idrotten som helhet. I publiken i går satt många som kommit ut som HBTQ-personer, men endast kvinnor. Här kan vi som hockeylag göra en insats och få fler att våga komma ut.  

Hur mycket kan ett hockeylag påverka Kiruna som stad?
– Massor. Får man 15-åringar att sluta säga "bögjävel" och "hora" sprids det till andra ungdomar i deras skolor. Nu har RFSL startat i Kiruna, man börjar diskutera ett Kiruna Pride och på flygplatsen hänger en regnbågsflagga. I dag förstår skolor och företag att de här frågorna är viktiga för att skapa ett bättre samhälle.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Idrottsgalan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.