Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Vinodlarna är skickliga lobbyister

Publicerad: 24 maj 2010, 08:42

Lobbyism i lilla skalan kan också bli oerhört framgångsrik. Föreningen Sveriges vinodlare har 220 medlemmar, men har fått regeringen att underkänna sin egen utredning och beställa en ny. De hade redan fått med sig Alliansen och i helgen fick de Miljöpartiet att byta fot i fråga om gårdsförsäljning av alkohol.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

truefalse

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är av dem som flitigt har uttalat sig för gårdsförsäljning. (Foto: Scanpix)

Föreningen Svenska vinodlare gör inte mycket väsen av sig. De 220 medlemmarna finns främst i södra Sverige, de har några möten om året och konstaterar på sin webbplats: ”Att odla vin på friland i Sverige är en utmaning.” Bara ett 15-tal driver vingårdar på heltid.

Men de har fått ett gehör för sin stora fråga som tyngre påtryckargrupper bara kan drömma om. Totalt 106 riksdagsmotioner tar upp frågan om gårdsförsäljning, och Centerpartiet gör gårdsförsäljning till en viktig punkt i både sitt ”Landsbygdsmanifest” och ”Mat- och jordbruksprogram”. Alla Allianspartierna är i dag för gårdsförsäljning om än med vissa förbehåll.

Miljöpartiet var tidigare emot, men på helgens kongress revolterade ombuden och de vill till och med gå längre och tillåta även försäljning av sprit.

Lägg till det att ett 20-tal riksdagsledamöter har skrivit debattinlägg eller gjort andra utspel i frågan. Motståndare är i dag bara S och V.

År 2009 kom Alkohollagsutredningen med sitt förslag. Gårdsförsäljning bör inte tilllåtas då det inte är förenligt med Systembolagets monopol, var deras slutsats.

Men i mars i år tillsatte regeringen en ny utredning som har ett tydligt uppdrag att ”ta fram ett förslag till … gårdsförsäljning”. Den ska komma med förslag senast 1 oktober.

En förklaring till att Svenska Vinodlare har lyckats med sin lobbying är att de har en annan, större aktör med sig: LRF. Anders Johannesson på LRF var expert både i Alko­hollagsutredningen och i den nya utredningen.
– Vi engagerar oss i det som har med landsbygdens utveckling att göra. Vi kan se utomlands att det har utvecklats en turismindustri i vindistrikten i till exempel Kalifornien. Här är det i lilla skalan, men det borde kunna ge något av samma positiva spiral, säger Anders Johannesson.
– I hög grad har frågan för oss handlat om ett politiskt arbete för att hålla nyckelpersoner i partierna i gång. LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson har också haft en viktig roll i lobbyarbetet genom sina samtal med regeringens ministrar.

Bland dem som har lyssnat finns jordbruksminister Eskil Erlandsson, som flitigt har uttalat sig för gårdsförsäljning.

Anders Johannesson är själv förvånad över vilket genomslag frågan har fått. Och över att regeringen underkänner sin egen utredning så tydligt.
– Något sådant har jag nog aldrig tidigare varit med om.
Ronny Persson från Svenska Vinodlare är också knuten till den nya utredningen. Han har själv en liten vingård i Åhus. Även han är förvånad.
– På Folkpartiets lands­möte debatterades den här frågan i flera timmar. Tydligen är det en kontroversiell fråga. Men det är mycket tyckande och lite fakta, säger Ronny Persson.

På köpet har frågan fått stor medieuppmärksamhet.
– Vi eller Svenska Vin­odlare har egentligen inte gjort något för att få uppmärksamhet. Det här har medierna drivit själva, det har rullat på av egen kraft, säger Anders Johannesson.

Fast de har haft draghjälp från oväntat håll – nykterhetsrörelsen.
– Deras debattartiklar har varit av betydande värde för att frågan har fått så stor uppmärksamhet. Det har blivit något av ”de stora” – nykterhetsrörelsen – mot ”de små” – i form av småskaliga tillverkare på landsbygden. IOGT har nog gjort sig självt en otjänst genom sin intensitet i debatten – det blev ett självspelande piano med inlägg från skilda håll som gynnade gårdarna.

Och Anders Johannesson är rätt säker på vad utredningen landar i:
– Politikerna har lyft frågan för man var inte nöjd med svaret i den förra utredningen. Jag skulle bli mycket förvånad om utredningen skulle komma fram till annan slutsats, säger han.

Ronny Persson hade i måndags besök av Systembolagets ledning. De fick provsmaka hans vin. Från den 1 juli blir det tillåtet med provsmakning för hans besökare.
– Vi kommer aldrig att äventyra monopolet. Om vi har ett 15-tal professionella vingårdar i dag skulle vi med detta kanske få 150 om tio år. Fast det handlar ändå bara om några hundra jobb. Men det ger effekter runtomkring, i att ta emot besökare, säger han.

Utredningen om gårdsförsäljning gjorde i måndags ett besök i Finland som har gårdsförsäljning av frukt- och bärviner sedan 1995. Där svarar gårdsförsäljningen för 0,15 procent av den totala försäljningen.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.