Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Viral ”Slussen-film” kritiseras för mytbildning

Publicerad: 27 mars 2014, 15:30

Foto: Skärmdump från filmen "Stoppa vansinnet – Rädda Slussen!

Filmen "Stoppa vansinnet – Rädda Slussen!" anklagar Stockholms stad för att förvränga hur Nya Slussen kommer att se ut i verkligheten. Nu möter filmskaparna själva kritik för att förvränga bilden av Slussens framtid.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Stad

I tisdags rapporterade Resumé om filmen som är regiserad av Micke Agaton och finansierad av privatpersoner med riskkapitalisten Christer Gardell i spetsen.   "Stoppa vansinnet – Rädda Slussen!" som kritiserar Stockholm stad för att inte ge en verklighetstrogen bild av Slussens framtid har på kort tid blivit en viral succé.

Vid lunchtid på torsdagen hade filmen över 60 000 visningar på nätet.

– Vi vill visa hur Nya Slussen kommer att te sig för stockholmarna i den miljö och nivå som stockholmarna själva kommer att uppleva den, säger Ole Settergren som ingår i slussenmotståndarnas paraplyorganisation Stigbergsgruppen och varit en av filmens initiativtagare till SVT.  

Vid sidan av spridningen på nätet får filmen skarp kritik från den politiskt obundna stadsutvecklingsgruppen Yimby som anklagar filmen för mytbildning.

– Man väljer att ta sådant som kanske inte är helt okej eftersom man ser att det fungerar. Filmen är ju väldigt tacksam att sprida då den är väldigt enkel att ta till sig även om mycket i den faktiskt inte stämmer, Anders Gardebring, talesperson för Yimby till SVT.

Filmmakarna som själva kritiserade Stockholms stad för att ge en felaktig bild av hur Nya Slussen kommer se ut, kritiseras nu av samma anledning. Yimbis talespersonen ger därför allmänheten rådet att vara mer ifrågasättande innan de delar filmen.  

– Allting du ser stämmer ju inte. Det har varit extremt tydligt från samtliga slussenmotståndares läger att man spridit den här typen av felaktigheter.

Ole Settergren tillbakavisar kritiken:

– Stockholm stad är den part som blivit kritiserad i domstol för att visat upp missvisande bilder. Vi har försökt få ut 3D-bilder från staden men det har vi inte fått.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms Stad

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.