Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Volvo ratar fotbollen

Publicerad: 6 december 2007, 11:49

Volvo försvinner som huvudsponsor hos IFK Göteborg. Den svenska biljätten har bestämt sig för att rata fotbollen till förmån för golf, segling och musik. – Våra kunder är inte särskilt intresserade av fotboll, säger presschefen Bo Larsen till Resume.se.


IFK Göteborg byter Volvo mot Kia.

Volvo ut – Kia Motors in. I dag presenterade svenska mästarna IFK Göteborg en ny huvudsponsor. Volvo, som sponsrat Blåvitt sedan 1970-talet    kom inte överens om en förlängning.

IFK Göteborgs nya avtal med den koreanska biltillverkaren Kia gäller i tre år (2 år + option på 1 år) och innebär bland annat att loggan kommer synas på spelarnas ryggar, och att spelartruppen ska köra Kia i stället för Volvo.

– Avtalet med Volvo gick ut och vi kom inte överens om en förlängning. Deras strategi stämmer inte alls med vår, men det är inga ”hard feelings”, säger Hans Lundberg, marknadschef hos IFK Göteborg.

Volvo har genomfört en undersökning som visar att kunderna inte är särskilt intresserad av fotboll. Och det har företaget tagit fasta på. Efter att sponsorstödet till Djurgården och IFK Göteborg har upphört har Volvo inga samarbetspartners kvar inom fotbollen, förutom en liten peng hos lilla Gunnilse.

– Vi har undersökt och tittat var preferenserna och passionen finns hos våra köpare, och fotboll kommer inte särskilt högt upp. Vi måste hela tiden revidera och se vad vi får för pengarna, säger Bo Larsen.

I stället är det golf, segling och musik som gäller för de som kör Volvo. Seglings- och golftävlingar och stöd till Göteborgsoperan prioriteras högre.

– Vi var beredda att stanna kvar hos IFK. Men inte på samma nivå som tidigare, säger Bo Larsen, som menar att ”många har höjt på ögonbrynen” över att det mångåriga samarbetet avslutas.

IFK Göteborgs största sponsor (Stjärnsponsor) är Ica. Därefter kommer huvudsponsorerna Adidas, SKF och Kia. Ytterligare en huvudsponsor kommer att presenteras inom kort.

Bo Larsen vill inte uppge vad det nya avtalet är värt.

Så här säger Blåvitts mittbacksstjärna Mattias Bjärsmyr till Resume.se om sponsorbytet och det faktum att han nu ska köra runt i en Kia-bil i stället:

– Som spelare bryr man sig inte så mycket. Det är inget vi kan lägga oss i.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.