Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Volvos sura brev gav effekt – ministern fimpade Tesla

Publicerad: 13 april 2016, 13:39

Magdalena bytte liknelse till nya Volvo V90.

Foto: Pressbild/Wikimedia Commons

Finansministern Magdalena Andersson liknade svensk ekonomi vid en nyproducerad Tesla. Det fick Volvo att reagera och skicka ett brev, skriver SvD. I dag använde hon istället Volvo V90 som liknelse.


Ämnen i artikeln:

Tesla MotorsVolvoVolvo CarsTeslaMagdalena Andersson

Det var i december förra året som finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade styrkan i svensk ekonomi. Hon liknande den då med "en nyproducerad Tesla".

Uttalandet fick stor uppmärksamhet. Bland annat hos Volvo Cars, som reagerade på liknelsen. I mellandagarna skickade bilmärket nämligen ett brev till finansdepartementet och påpekade att ministern borde ha gjort en annan liknelse, avslöjar SvD. Rubriken löd "Hej Magdalena" och fortsatte sedan:

"Att Ministern när hon vill understryka att det går bra för Sverige då väljer att jämföra med Tesla, ett amerikanskt bolag som hittills inte påvisat ett positivt rörelseresultat, med en försäljning som är 10% av vår och med näst intill obefintligt bidrag till svensk ekonomi har gjort att flera av våra medarbetare reagerat negativt. En jämförelse med Volvo Cars hade varit lämpligare" stod det bland annat i brevet, signerat Anders Kärrberg, ansvarig för myndighetsrelationer på Volvo Cars.

Nu visar det sig också att påtryckningarna gett effekt. Vid dagens budgetpresentation liknade Magdalena Andersson istället svensk ekonomi med Volvos nya modell. Till Svenska Dagbladet säger hon:
– Jag tycker fortfarande att en Tesla är en bra liknelse men Volvo Cars har just lanserat en ny modell, V90, och Volvo går väldigt bra och är en starkt bidragande faktor till ökade exportintäkter. En Volvo V90 är ingen dålig liknelse.

Resumé har varit i kontakt med Annika Bjerstaf, pr-manager på Volvo Car Sverige. Hon tycker att innehållet i brevet talar för sig självt.
– Det är lobbying helt enkelt. Anders Kärrberg jobbar inom det området. Vi har inget mer att säga om detta.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.