Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Wallenbergfond finansierar stort forskningsprojekt om pr

Publicerad: 4 april 2012, 09:19

Nu ska pr- och lobbybranschen granskas i ett treårigt forskningsprojekt. Tre professorer har fått anslag för att granska de "policyprofessionellas" påverkan på politik och samhällsdebatt.


Pr-branschen växer, antalet tankesmedjor växer liksom antalet politiska tjänstemän i stat, kommuner och landsting.

Stefan Svallfors, professor i sociologi, Christina Garsten, professor i antropologi, Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, ser en ny arbetsmarknad för det de kallar "policyprofessionella" växa fram.  

– Det är en grupp som vuxit stort i antal de senaste decennierna. De arbetar som politiska sekreterare, pr-konsulter, på tankesmedjor eller åt företag och intresseorganisationer. Men vi vet väldigt lite om dem, om deras inflytande och roll i demokratin, säger Stefan Svallfors till Dagens Samhälle.

Det handlar om politiska proffs som inte är folkvalda men som arbetar med att forma politiken. De tre professorerna har nu fått pengar från Marcus Wallenbergs fond för ett treårigt forskningsprojekt om de "policyprofessionella".

– Det är personer som är anställda att driva politik i en eller annan form. Det vi också sett att det är ganska stor rörlighet mellan de olika grupperna. De som jobbat åt regeringskansliet fortsätter ofta till pr-byråer eller tankesmedjor, säger Stefan Svallfors till Dagens Samhälle.

Projektet har just dragit igång och ska pågå i tre år. Till att börja med kartläggs de "policyprofessionella". Hur många är de? Var verkar de? Vilken är deras bakgrund? I nästa skede kommer ett stort antal av dem att intervjuas. Men vill pr-byråernas konsulter bli undersökta och utfrågade?

– Jag har inget intryck av att det finns något motstånd mot att bli undersökt. Vi har ingen hård hypotes som vi utgår ifrån. Men vi har konstaterat att det här är en grupp som vi vet ganska lite om, säger Stefan Svallfors.  Eventuellt kommer projektet också jämföra politikpåverkandet i Sverige med det utomlands.

Niels Selling och Björn Werner är forskningsassistenter i projektet och de som svarar för fältarbetet i projektet. Men det dröjer alltså tre år tills det finns några resultat att visa upp från forskningsprojektet.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.