Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Youtube-hit med film om budgetunderskott

Publicerad: 25 augusti 2011, 07:05

Republikanen Paul Ryan får amerikanerna att häpna när han presenterar sin radikala budgetplan på Youtube. Men kommunikationstekniken är snodd från svenske folkhälsoprofessorn Hans Rosling.


Paul Ryan har den senaste tiden framställts som det något mer sansade alternativet till Sarah Palin och Glenn Beck. Han profilerar sig som en mix av matematiker och politiker och beskrivs som en politisk kalkylator.

Ryan är bekymrad över USAs budgetunderskott och menar att det krävs utgiftsminskningar på 6200 miljarder dollar över en tioårsperiod för att ekonomin ska komma i balans. Bland annat vill han privatisera sjukförsäkringssystemet men samtidigt ska skatterna sänkas kraftigt.

Budgetplanen, kallad The Path to Prosperity, har gett honom stjärnstatus i Washington.

Men vanliga väljarna brukar gäspa eller zappa till en ny kanal när en politiker börjar diskutera statsbudget. Därför har han anlitat produktionsbolaget Freethink Media för att göra en Youtubefilm som säljer in budskapet på ett modernt sätt.

I ett rum i kongressen ”ritar” Ryan upp konsekvenserna av budgetunderskottet med grafer som verkar hänga i luften.

En teknik som de kopierat rakt av från svenske folkhälsoprofessorn Hans Rosling. Det medger filmteamet på Freethink Media för Fast Company  .

Rosling är förutom professor ett internetfenomen och mest känd för TED-föreläsning  där han med datorgrafik visualiserar hälsostatistik på ett sätt som får publiken att jubla. Hans sätt att kommunicera och entusiasmera är nästan mer känt än hans teorier om global folkhälsoutveckling.

I höstas hade han huvudrollen i BBCs program The Joy of Stats där han utvecklat visualiseringen av global folkhälsa än mer. Och det är från The Joy of Stats som Paul Ryans team kopierat rakt av.

– Vi ville göra visualiseringen fängslande, säger Dan Hayes på Freethink Media.

Och de lyckades. På några veckor har filmen visats över 100 000 gånger vilket troligtvis är ett rekord för film där politiker pratar om statsbudgeten.

</div><hr /><div class="movie-player"><iframe allowfullscreen="1" frameborder="0" height="299" src="http://www.youtube.com/embed/jbkSRLYSojo" title="YouTube video player" width="468" /></div><hr />

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.