Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio

Anmälningsvåg mot Sommar i P1

Publicerad: 23 Juli 2014, 11:41

Athena Farrokhzad

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Athena Farrokhzads uppmärksammade program i "Sommar i P1" har anmälts 16 gånger till Granskningsnämnden. – Vi är inte överraskade, säger Daniel af Klintberg är chef för P1:s underhållningsprogram på Sveriges Radio till SVT.


Ämnen i artikeln:

Athena FarrokhzadGunnar AxénSommar i P1Sveriges Radio

Måndagens Sommar i P1 med poeten Athena Farrokhzad väckte starka reaktioner hos lyssnarnn. Bland annat slängde den moderata politikern Gunnar Axén ut sin teve och anklagade public service för att sprida vålds- och vänsterpropaganda i samband med programmet.

I programmet tog Athena Farrokhzads bland annat parti för de vänsteraktivister som i vintras var i slagsmål med högerextrema grupper. Det var också valet att spela en cover av Ebba Gröns sång "Beväpna er" i ett långsamare tempo, så att texten framgick tydligare, som lyssnarna reagerade på.

Programmet har anmälts 16 gånger till Granskningsnämnden. Med det är programmet det näst mest anmält sedan 2010. Många anmälare uppfattade programmet för att förespråka våld.

– Vi är inte överraskade och vi är medvetena om att det här programmet är på en gräns, säger han. Det är bra att programmet prövas så att vi får en tydligare gränssättning för vad vi kan sända, säger programmets ansvarige utgivare Daniel af Klintberg till SVT.

I den process där manuset togs fram kom det tydliga politiska ställningstagandet upp till diskussion, men Daniel af Klintberg försvarar beslutet att sända programmet.

– Alternativet hade blivit ett censurläge där Athena Farrokhzad hade sagt att hon inte kunnat stå för sitt manus. Så vi har kompromissat oss fram, säger han till SVT och fortsätter:

– Men det är väldigt bra att Granskningsnämnden nu får göra en bedömning av programmet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.