tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Anmälningsvåg mot Sommar i P1

Publicerad: 23 juli 2014, 11:41

Athena Farrokhzad

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Athena Farrokhzads uppmärksammade program i "Sommar i P1" har anmälts 16 gånger till Granskningsnämnden. – Vi är inte överraskade, säger Daniel af Klintberg är chef för P1:s underhållningsprogram på Sveriges Radio till SVT.

Ämnen i artikeln:

Athena FarrokhzadGunnar AxénSommar i P1Sveriges Radio

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Måndagens Sommar i P1 med poeten Athena Farrokhzad väckte starka reaktioner hos lyssnarnn. Bland annat slängde den moderata politikern Gunnar Axén ut sin teve och anklagade public service för att sprida vålds- och vänsterpropaganda i samband med programmet.

I programmet tog Athena Farrokhzads bland annat parti för de vänsteraktivister som i vintras var i slagsmål med högerextrema grupper. Det var också valet att spela en cover av Ebba Gröns sång "Beväpna er" i ett långsamare tempo, så att texten framgick tydligare, som lyssnarna reagerade på.

Programmet har anmälts 16 gånger till Granskningsnämnden. Med det är programmet det näst mest anmält sedan 2010. Många anmälare uppfattade programmet för att förespråka våld.

– Vi är inte överraskade och vi är medvetena om att det här programmet är på en gräns, säger han. Det är bra att programmet prövas så att vi får en tydligare gränssättning för vad vi kan sända, säger programmets ansvarige utgivare Daniel af Klintberg till SVT.

I den process där manuset togs fram kom det tydliga politiska ställningstagandet upp till diskussion, men Daniel af Klintberg försvarar beslutet att sända programmet.

– Alternativet hade blivit ett censurläge där Athena Farrokhzad hade sagt att hon inte kunnat stå för sitt manus. Så vi har kompromissat oss fram, säger han till SVT och fortsätter:

– Men det är väldigt bra att Granskningsnämnden nu får göra en bedömning av programmet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev