Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Cannabis kuppar in sig i årets Musikhjälpen

Publicerad: 5 december 2014, 11:04

"Avkriminalisera cannabis" har samlat ihop 73 000 kronor hittills.

Foto: Skärmdump.

"Avkriminalisera cannabis" är den insamling som just nu ligger i topp bland givarna till årets SR:s Musikhjälpen. SR gillade inte namnet – men låter det nu får vara kvar, skriver de själva på sin webbsida.


Ämnen i artikeln:

MusikhjälpenSR

Med sina 73 000 ligger "Avkriminalisera cannabis" hästlängder före tvåan "Härstannarsverige" som i skrivande stund har skrapat ihop 22 025 kronor.  Med sin princip om opartiskhet menar SR själva att de inte sett med blida ögon på namnet – de har i ett mejl uppmanat initiativtagarna till att byta.

– Vi sa det först, ja. Men vi har meddelat att vi inte kommer ta bort insamlingsbössan åt dem eller kräva att de byter namn. Men vi erbjuder dem möjligheten att göra det om det är så att de vill kunna bli omnämnda, säger Per Byman, som är ansvarig för insamlingarna, till Sveriges Radio.

Grundarna bakom "Akriminalisera cannabis" ska själv ha skrivit i en sluten grupp på Facebook att de valt namnet för att få uppmärksamhet för sitt budskap i media.

Musikhjälpen meddelar att de inte kommer att ta bort någon av insamlingarna, oavsett namn – så länge de inte bryter mot lagen. Däremot kommer de inte kunna prata om alla insamlingarna i sändning på grund av sin princip om opartiskhet.

– Vi har minskade möjligheter att lyfta fram insamlingar som försöker få fram en egen agenda. Det behöver inte vara om cannabis och droger, det kan vara om skatter och politiska initiativ, säger Per Byrman.

I årets Musikhjälpen samlas pengar in till att stoppa spridningen av hiv, börjar på måndag och leds av Petter Askergren, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

MusikhjälpenSR

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.