Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Comeback för DAB

Publicerad: 26 juni 2008, 12:13

När radiosändningarna blir digitala bör det ske med tekniken DAB+.
Det föreslår Radio- och TV-verket i en rapport som idag överlämnas till regeringen.


Tv-sändningarna i marknätet är nu är helt digitala. Men radion använder fortfarande den analoga FM-tekniken.

Under flera år satsade Sveriges Radio mellan 400 och 500 miljoner kronor på en övergång till digitala sändningar med DAB-tekniken.

Men den dåvarande kulturministern Leif Pagrotsky drog i bromsen 2005. Han ville att frågan skulle utredas av Radio- och tv-verket. Idag överlämnar de rapporten till regeringen.

Och det blir åter DAB+, som förordas. DAB+ är en vidareutveckling av DAB och bygger på samma standard, men använder frekvensutrymmet mer effektivt.

Både Sveriges Radio och den kommersiella radion är överens om teknikskiftet.
– Det är ett styrkebevis att vi nu är enade i radiobranschen mellan public service och kommersiell radio. Vi har en gemensam ambition att utveckla radiomediet för att ge lyssnarna ett bredare och bättre innehåll. Radio- och TV-verkets rapport ger ett tydligt besked om att det är dags för regeringen att placera digitalradions införande högt upp på agendan, säger Kerstin Brunnberg, vd på Sveriges Radio i en kommentar.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.