Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Daniel Öhman: ”Jag har ett hemligt projekt på gång”

Publicerad: 23 november 2012, 08:04

Daniel Öhman.

Foto: Magnus Bergström.

Sveriges Radios Daniel Öhman och kollegan Bo Göran Bodin vann i går Stora Journalistpriset för "Årets avslöjande" för Ekot-reportaget Saudiaffären. För Resumé berättar Daniel Öhman hur det känns att vinna i kategorin två år i rad och vad hans nästa gräv blir.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetDaniel Öhman

Sveriges Radios Daniel Öhman och kollegan Bo Göran Bodin började med  grävet som blev Saudiaffären för ett år sedan och publicerade de senaste  uppgifterna så sent som i förr går.

– Det känns fantastiskt att vinna, speciellt då vi har jobbat så länge med  det och då det är ett så viktigt ämne. Att regeringen har gått  bakom ryggen på svenska folket genom att samarbeta med en av världens  värsta diktaturer, säger Daniel Öhman till Resumé.

Vad var det med just detta avslöjande som fick ett sådant genomslag tror du?
– Det finns flera skäl till det. Det första är att vi hade så mycket  dokument att det från regeringens sida inte gick att hävda att vi hade  fel. Vi hade rätt helt enkelt.

– Sedan själva grejen att planera en vapenfabrik i en av världens värsta  diktaturer och hela trixandet att dölja det med bulvanföretag och påsar  med pengar tror jag upprörde. Dessutom gjorde regeringen och andra  makthavare att det tog fart genom att vilseledda och komma med  halvsanningar. Då blev det en fråga om vem som ljög.

Det är andra året i rad som Daniel Öhman vinner Stora Journalistpriset  för "Årets avslöjande". Förra året vann han och kollegan Malin Olofsson i  kategorin för radioserien och reportageboken "Matens pris".

Du vinner för andra året i rad, vad har du för tips till grävande reportrar?
– Jag har två råd. Det första är att inte stirra sig blind på det man kan  tänkas uppnå. Det spelar ingen roll vad man kommer fram till, utan om  att vägen dit är spännande, berikande och intressant.

– Det andra rådet är  att jobba ihop med någon som är en av de bästa journalister man kan  tänka sig. Någon som man gillar även fem minuter innan sändning och som  man fungerar ihop med även socialt.

Vad är det som gör att ni på SR är så bra på grävande journalistik?
– Om man jämför oss med SVT:s "Uppdrag Granskning" så är vi en jätteliten  grävredaktion. Vi är fyra stycken, de är typ 40 stycken, så  resursmässigt ligger vi i lä. Men vi har en väldigt frihet att testa oss  fram och hitta våra egna vägar. Vi vågar mycket på grund av att vi  tilldelas stort förtroende.

Vad ska du göra härnäst?
– Jag kommer att hålla på lite mer med Saudiaffären då och då det  kommande året. Jag vill också fortsätta granska livsmedelindustrin och  miljöfrågor eftersom jag har ägnat så mycket tid åt det innan. Jag  känner ett ansvar att fortsätta. Sedan har jag ett annat hemligt projekt  på gång.

Kommer detta hemliga projekt få samma genomslag som Saudiaffären?
– Nä, det tror jag inte, men det är ganska spännande!

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.