Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

De har bästa morgonshowen

Publicerad: 25 september 2008, 06:50

Konkurrensen i radio är stenhård på morgnarna. Bäst: Adam Alsing och Gry Forssell. Deras morgonshow ”Äntligen morgon” i Mix Megapol vann Stora Radiopriset.


Gry Forssell och Adam Alsing i Äntligen morgon på Mix Megapol.

"Äntligen morgon” vann i kategorin    Årets morgonshow på Radiogalan, och motiveringen lyder:

”Folkligt, allmänbildat och galet. Så skapas en vinnande mix som förgyller våra tidigaste timmar på dygnet”.

Här är de övriga pristagarna som kammade hem Stora Radiopriset:

Årets Reportage

Inlåst. Dödad. Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin/SR Ekot

Motivering: Så här avslöjas att hög utbildning och ett ansvarsfullt jobb inte garanterar moral och kurage. När myndigheter utreder sina egna misstag kan mycket sjask tvättas rent och smugglas tillbaka in i perfektionens linneskåp.

Årets Innovation

Programhittaren/SR

Motivering: En ovärderlig hjälp att hitta det du inte visste att det fanns. Eller trodde att du ville lyssna på. Helt enkelt - en egen radio med dina favoriter.

Årets folkbildare

Släktband, Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström/SR Västerbotten

Motivering: En knastertorr men spännande redogörelse för hur myndigheterna även i vårt land strängt har kontrollerat medborgarnas rätt att röra sig fritt, sådant som vi idag ser som övergrepp mot friheten i andra kulturer.

Årets Public Service

Telefonsamtal med Bagdad, Anton Karis/SR Ekot/Studio Ett

Motivering: En journalistisk bragd att lyckas ta sig bakom alla nyhetsrubriker och nå ända in i krigets vardag. Att höra röster och berättelser från människor, inte offer. Det är Public Service.

Årets PLR-station

Mix Megapol

Motivering: Bättre än bra.Tydligare profil och djärva programmässiga nysatsningar gör Mix Megapol till en station i särklass.

Årets Närradio

Think Globally, THS Radio
Motivering: Ett närradioprogram som tar miljön på blodigt allvar. Ett program som genom sin närhet till vetenskapen och expertisen får oss att förstå att vi måste tänka globalt i miljöfrågor.

Årets Hederspris

Mats Ekman, SR

Motivering: Han har kallats för en institution och en legend på Sveriges Radio. Mannen bakom de kända rösterna. Han ger sig inte förrän han hittat den perfekta ljudbilden - Ljudteknikern Mats Ekman har i över 40 år med sin lyhördhet och godhet fått andra att växa - och med det skapat radio när den är som bäst!

Årets Specialpris

Radio Sweden, SR

Motivering: Still going strong firar Sveriges Radios utlandsprogram sitt 70:e år i den globala etern. För svenskarna har det alltid varit tryggt att ha sin public service-radio nära även när man själv finns långt borta. Såväl vid krig och tsunamis som i vardagslunken är årets mottagare en trygg vän i etern.

Tidigare under Radiodagen delades Stora Radiopriset ut i följande kategorier:

Årets Musik

P3 Live Session, Liv Ungermark och Karin Forsmark/SR Göteborg

Motivering: Med i högsta grad levande musik tas publiken med storm. Djuplodande artistporträtt och lekfulla intervjuer bildar en naturlig klangbotten till programmets höga ambitioner.

Årets kanalprofilering

Bandit Rock 106,3

Motivering: Det är inte kommunikativ vardagsmat du hör – om de får säga det själva – mer som en eldig habanero i hörselgången. Starkt och gott och definitivt inte mitt i radiobrusets mittfåra.

Årets Rookie

Eric Schüldt/ Schüldt i P1/P2, Filt

Motivering: Inte bara en modig blandning av klassisk musik och samtida pop utan också en säregen förmåga att i intervjuns form få musiker och kulturpersonligheter att tala om vad livet och konsten egentligen är.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.