Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

De ska vinna radiostriden i Göteborg

Publicerad: 4 augusti 2008, 10:11

Programledaren Anna Spolander och musikern Stefan Andersson bildar nya "Morrongänget" i Mix Megapol i Göteborg. Ett val som Christer Modig, programdirektör på MTG Radio, konkurrenten som köpte över gamla ”Morrongänget", inte skulle ha gjort. – Jag hade satsat på Adam och Gry, säger han.


Anna Spolander och Stefan Andersson. Foto: Lelle Anderzén

I morse var det premiär för nya "Morrongänget" i Mix Megapol i Göteborg.
Programledaren Anna Spolander och musikern Stefan Andersson axlar arvet från populära gänget som hoppade över till MTG Radio i början av sommaren.
Men på MTG Radio har man ännu inte bestämt i vilken kanal som man kommer att lägga ”gamla gänget.
– Vi testar frekvenser just nu och kollar läget med göteborgarna, säger Christer Modig, programdirektör på MTG Radio.

Valet av Spolander och Andersson överraskar Modig:
– Jag önskar SBS lycka till, men jag hade satsat på Adam och Gry som fungerat bäst för dem. Det är tungt att starta ett helt nytt morgonprogram, särskilt när det redan finns en stenhård konkurrent.
Anna Spolander har tidigare medverkat i ”Morrongänget” och Stefan Andersson har lett flera sommarprogram.
– Det här har verkligen varit en fråga som engagerat väldigt många, inte minst för att det innebär en förändring i många lyssnares morgonvanor, säger Anica Stenberg, programchef på Mix Megapol i Göteborg.

Kanalen har också under sommaren vänt sig direkt till lyssnarna för att få deras förslag på namn.
– Båda Anna och Stefan var just förslag från flera lyssnare, säger Anica Stenberg.
– Det är extra roligt med en kvinna som ankare. Stefan har sin musikaliska bakgrund och har sänt flera sommarprogram tidigare år. Han har en förmåga att beröra, både som göteborgare och kommunikatör, som gör att många hör av sig.

Anica Stenberg understryker att det är viktigt att se långsiktigt på nya ”Morrongänget".
– Det tar upp till två år för ett sådant här format att etablera sig.  

Har ni fått några reaktioner på första sändningen?
– Oerhört många. Vi har redan fått in ett 60-tal kommentarer på hemsidan och massor av SMS. Många är glatt överraskade.

Vet ni nu i vilken kanal det förra "Morrongänget" hamnar?
– Nej, vi har medvetet valt att bortse från det. Vi har önskat varandra lycka till och gratulerat lyssnarna till att de nu får två bra gäng att lyssna på varje morgon.

MTG Radio har testat gänget i flera olika kanaler i sommar och gått ut med flera marknadsundersökningar för att få ett beslutsunderlag för vilken kanal som passar bäst…
– Det är nog för att inte avslöja något i förväg. Vi har förstås våra teorier…

På MTG trodde man också att ni skulle lyfta in Adam Alsing och Gry Forsell, istället för att starta ett nytt gäng som tar längre tid att etablera…
– De trodde nog att vi skulle bli handlingsförlamade och välja den billiga lösningen, men Staffan Rosell(vd SBS radio) var ju väldigt tydligt med att den lokala förankringen är superviktig. Vi har ju funnits här i 20 år och är väldigt starka i Göteborg. Det hänger inte bara samman med ett antal individer. Det finns även en stor stationslojalitet i botten, vilket lyssnarssiffrorna över hela dagen speglar.  

Hur viktiga är programledarna för just lojaliteten?
– Det finns inga stora attitydundersökningar. Men vi har gjort egna lokala mätningar som visar att programledarna många gånger fungerar som kompisar. Underhållningsfaktorn är en stor grej. Musik och annat kommer längre ned, eftersom musikprofilen inte varit viktigast för kanalen. Vi har varit polaren som har koll på vad är på gång i Göteborg, och det ska vi även vara i fortsättningen.

Tar ni några nya redaktionella steg?
– Innehållet kommer att färgas av programledarnas personligheter. Men vi ska vara mer live än tidigare.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.