Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

"Det är djupt olyckligt"

Publicerad: 30 juni 2008, 12:11

SR-ledningen ger Rose-Marie Frebran godkänt på alla punkter utom en: 25 procent moms. Och där är Kerstin Brunnberg mycket upprörd. – Det är djupt olyckligt och inte förenligt med ett oberoende, säger hon till Resume.se.


Kerstin Brunnberg och Ove Joanson. Foto: Erik Esbjörnsson

Omedelbart efter public service-utredaren Rose-Marie Frebrans presskonferens stod Sveriges Radios ledning – vd Kerstin Brunnberg och styrelseordförande Ove Joanson – redo i ett angränsande rum i Rosenbad.

De två tycker egentligen att utredningsarbetet är väl genomfört, men det var inte deras spontana reaktion. I stället gick de till direkt angrepp mot Frebrans förslag om en momssats på 25 procent för public service-bolagen.

Lösningen innebär att bolagen får lägre kostnader för inköp av program, men denna lättnad motsvarar inte intäktsförlusten vilket ska kompenseras med ett årligt anslag. Och just detta anslag gör i praktiken SR och SVT beroende av riksdagsledamöternas goda vilja.

– Det är djupt olyckligt och inte förenligt med ett oberoende, säger Kerstin Brunnberg till Resume.se.
– Vi har just gått igenom en hårdhänt rationalisering. Nu måste vi spara ytterligare 32 miljoner kronor om året. Då måste vi titta på verksamheter som symfoniorkestern och utrikeskorrespondenterna, säger hon.

I stället för en årlig uppräkning med två procent borde beloppet följa KPI, inte Riksbankens inflationsmål, menar man.

SR-ledningen hade hellre sett en momssats på tolv procent. Ove Joanson påpekar att Rose-Marie Frebran själv säger att tolv procent vore lämpligare ur kulturpolitisk synvinkel.

– Och det är vad det här handlar om, kulturpolitik. Hon säger att tolv procent är bättre men hänvisar sedan till EU-dimensionen trots att det inte är en bättre nivå. Det här innebär en partiell skattefinanisering, säger han till Resume.se.

Bland de positiva inslagen i utredningen nämner de båda – föga överraskande – valet att inte djupare gå in på någon diskussion om sammanslagning. Brunnberg hade inte förväntat sig ”något annat än klokskap” på den punkten.

Att man nu säger att internet inte bara är ett komplement utan ett kanalalternativ som aktivt ska användas är också en positiv positionsförflyttning, enligt Joanson. De båda är också glada över att uppdraget att sända underhållningsprogram skrivs in i sändningstillståndet.

SVT-vd:n Eva Hamilton är lika kritisk till momsförslaget som Brunnberg och Joanson. Det blir en blandekonomisk lösning mellan licens och statsstöd, sammanfattar hon sin kritik när Resume.se senare når henne på telefon.

– Vi vill inte ha statstöd, säger hon till Resume.se.

Men Eva Hamilton ser även fördelar med att SVT blir momspliktigt, eftersom bolaget får  möjlighet att kvitta utgående moms mot ingående moms.

Men den alternativa momssatsen 12 procent är betydligt bättre, anser hon:

– Rose-Marie Frebran pekar ju på 12 procent som en möjlighet. 25 procent innebär att vi blir beroende av ett statsstöd som vi inte vill ha. Och vi definierar vårt oberoende som ett oberoende från finansministerns budgetprioriteringar.

Kommer ni att rusta för lobbystrid för den lägre momssatsen?
– Ja

Kontinuitet och förändring, SOU 2008:64 (pdf 2,2 MB)

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.