Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Digitalisering radiochefernas viktigaste fråga

Publicerad: 19 september 2013, 13:47

URs Erik Fichtelius, MTGs Christer Modig, SBS Discoverys Staffan Rosell och SRs Cilla Benkö

Foto: Krister Berntsson

Digitaliseringen är den viktigaste frågan för så väl public service som kommersiell radio. Det var deltagarna i årets radiochefsdbatt på Radiodagen rörande överens om.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTG Radio

Digitaliseringen var en viktigt fråga på årets Radiochefsdebatt på Radiodagen. Det var den sjätte gången debatt hölls och dessutom passade man på att fira att det i år är 20 år sedan vi vick kommersiell radio i Sverige.

Den här gången var det Cilla Benkö från Sveriges Radio och Erik Fichtelius från UR som mötte MTG Radios Christer Modig och SBS Discovery Radios Staffan Rosell.

Det är ingen tvekan om att kommersiell radio och public service lever under olika ekonomiska verkligheter.

– Tänk vad kommersiell radio skulle kunna göra med 2,6 miljarder, sa Christer Modig och hänvisade till SRs nya budget.

Cilla Benkö stack inte under stol med att SR nu hade "tillräckligt med pengar", men påpekade också att man hade levt i ett ständigt spartillstånd under många år.

– Ni får väl göra bättre radio så ni kan sälja mer reklam och tjäna mer pengar, sa hon.

Men reklamradion har det inte helt lätt nu. Som Resumé skrev i senaster pappersutgåvan har reklamintäkterna för reklamradion de senaste två åren och Christer Modig dolde inte att det var kärvt för MTG Radio.

– I princip handlar det om att hålla ut tills koncessionerna går ut och ska omförhandlas 2018, sa han.

För SBS ser situationen lite annorlunda ut. Man har nyligen fått nya ägare i form av Discovery.

– När man ägs av riskkapitalister är man till salu vid varje enskilt tillfälle, sa Staffan Rosell. Nu följde vi visserligen med på köpet när Discovery köpte tv-verksamheten, men vi har en ägare som vill driva media och det är väldigt skönt.

Men en sak förenade radiocheferna och det var vikten av radions digitalisering. Även om Eerik Fichtelius var orolig för att det fanns en fixering vid DAB2-tekniken.

– Det finns en risk att vi bygger in oss i en teknik som inte är den bästa, sa han.

Men Christer Modig protesterade.

– Vi har inte tid att vänta på den "bästa tekniken" för det kommer ny teknik hela tiden, sa han. Ingen använder NMT i sina mobiler längre, men om vi skulle ha väntat på 4G, så skulle ingen kunnat ringa mobilt på 20 år.

Cilla Benkö fyllde i med en annan aspekt.

– Om nu hela Europa enats om en teknik, varför skulle vi då välja en annan? menade hon. Det borde gå att gå ett beslut redan i år.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTG Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.