Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Dödsfall skakar SR

Publicerad: 25 januari 2012, 09:05

Foto: Andreas Elgstrand.

En mångårig medarbetare på Sveriges Radio omplacerades brutalt av arbetsledningen. Två dagar senare avled han i akut stressrelaterad sjukdom. Fallet har upprört många på SR, men personaldirektör Ingrid Wibom säger: – Vi har följt de arbetsrättsliga rutinerna, men jag vill inte uttala mig om fallet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Medarbetaren arbetade på Teknik IT-avdelningen, men fick uppdrag från säkerhetsavdelningen att kontrollera de larm som går till nyckelpersoners mobiler vid extraordinära händelser. Hans chef på IT-avdelningen krävde att få kopior på materialet, men medarbetaren hänvisade i enlighet med reglerna till säkerhetsavdelningen.

Teknikern beskylldes då för arbetsvägran och omplacerades från avdelningen. Han fick sin identitet i it-systemet spärrad, blev fråntagen nycklar och passerkort samt fick låset i sin dörr utbytt. Dagen därpå, en fredag, var han enligt arbetskamraterna stressad och deprimerad, utan arbetsuppgifter och arbetsrum.

Natten mellan lördag och söndag avled han i sitt hem.

– Jag ser hans död som en direkt följd av den mobbing han utsattes för av sin chef, säger Joakim von Braun som då var radions säkerhetssamordnare, men som sades upp efter ett halvårs provanställning. Det är en fullständigt vidrig behandling av en av företagets mest trogna medarbetare.

Joakim von Braun skickade också ett pm om händelserna i mitten av december som föregick hans kollegas död till SR:s vd Mats Svegfors och fackklubbens huvudskyddsombud. Han begär att händelserna utreds och ansvar utkrävs.

Men nu är det locket på från både fack och företag:
– Jag kände och tyckte mycket om den här medarbetaren, säger Unionens huvudskyddsombud Peggy Hamberg. Men jag uttalar mig inte om enskilda fall. Det arbete vi utför vill vi hålla inom företaget.

Inte heller SR:s personaldirektör Ingrid Wibom vill kommentera fallet:
– Jag känner till det, men vill inte uttala mig om enskilda fall.

Hade hans chef mandat att vidta så kraftfulla åtgärder?

– Jag vill inte uttala mig om det. Men vi har följt de arbetsrättsliga rutinerna. Beslutet är fattat på rätt nivå.

Vilken?
– Det vill jag inte uttala mig om.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.