måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Efter avstängningen – SR angrips av medarbetare

Publicerad: 4 november 2010, 10:36

Reportrar utan gränser har kritiserat Sveriges Radio. Nu går P1-programledaren Anders Holmberg till angrepp mot avstängningen av Tove Meyer. – Så varför detta märkliga och panikartade beteende? Frågan infinner sig – tyvärr – vad det här egentligen handlar om, skriver han i en debattartikel i Expressen.

Ämnen i artikeln:

Tove MeyerDen motvillige monarkenSveriges Radio

OG

Ove Gustafsson


Får intern kritik för avstängningen av Tove Meyer. Björn Löfdahl har en del att förklara för tillfället. Foto: Micke Grönberg/SR.

Tove Meyer stängdes av från sin tjänst på ”Morgonpasset i P3” eftersom hon är medförfattare till ”Den motvillige monarken” skandalboken om kungen.

Anders Holmberg som är programledare i ”Studio Ett” i P1 har tidigare gjort ett program om avstängningen med Björn Löfdahl, ansvarig chef på SR, och hovreportern Daniel Nyhlén.

Nu ger Anders Holmberg sin syn på avstängningen i en debattartikel i dagens Expressen.

Enligt honom är anledningarna till att Tove Meyer inte kan fortsätta som researcher ”nonsens”. Ledningen har sagt att de nyligen fått veta att Tove Meyer är medförfattare till boken och inte researcher och att hon därmed hamnat på dubbla stolar.

Anders Holmberg menar att SR länge känt till att Tove Meyer arbetat med boken och oavsett vilken titel hon har inom projektet har hon haft samma insyn i materialet.

SR är redan ifrågasatt för att inte vara tillräckligt självständigt i förhållande till hovet och en avstängning av bristfälliga skäl spär på misstankarna ytterligare, menar Anders Holmberg.

Att hovet skulle spela någon roll i beslutet dementeras av Sveriges Radio:

– Om hovet hade gjort en sådan påtryckning mot mig hade jag omedelbart gått till Ekot och sagt varsågod här har ni ett nyhetstips. Jag ställer gärna upp och berättar vad jag har varit med om, säger Björn Löfdahl programdirektör på SR till Resume.se

Om avstängningen av Tove Meyer säger han:

– Vi har en medarbetare som har skapat en nyhet som vi ska granska och som hon kan bli tvungen att granska för vår räkning. Det funkar inte, säger Björn Löfdahl.

Ska SR:s medarbetare inte kunna vara inblandade i andra projekt alls? Hon har berättat att hon håller på med det här för länge sedan.

– Jag kan inte kommentera vad som sagts i interna diskussioner. Det är ett personalärende. Men jag fick den här informationen från redaktionen där hon jobbar i förra veckan och då har jag agerat.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev