Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

"Ett övergrepp på alla som vågat svara"

Publicerad: 21 april 2010, 10:10

Ekot slår tillbaka mot sina kritiker. Radioprogrammets avslöjande om sextrakasserier i teatervärlden har gått från hyllat till angripet. – Det är ett övergrepp på alla de som vågat svara, skriver Ekochefen Staffan Sillén och reportern Jesper Lindau i onsdagens DN.


Ämnen i artikeln:

Maria SchotteniusDagens NyheterSveriges Radio

Staffan Sillén.

Avslöjandet att hälften av landets skådespelerskor utsatts för sextrakasserier på jobbet fick genomslag ända upp i riksdagen.

Sedan dess har vinden vänt och Ekot, som ligger bakom nyheten, kritiseras för att ha dragit för hårt på en egen, statistiskt felaktig undersökning.

”Medierna” i P1 var först med att ifrågasätta undersökningens värde och på måndagen följde förra kulturchefen på DN Maria Schottenius efter med en krönika i tidningen.
– Och här står vi andra, alla medier som hakat på nyheten och skrivit, kommenterat, diskuterat, utifrån ett undermåligt underlag, skriver hon.

På onsdagen svarade Ekot genom sin chef Staffan Sillén och reportern Jesper Lindau.
Nyheten innehöll felaktiga generaliseringar, medger de, men skriver samtidigt att all information som behövdes för att tolka undersökningen rätt funnits på Ekots webbsida.
Har andra medier inte tagit till sig informationen är det deras fel.
Maria Schottenius invändningar kallar de för ”ett övergrepp på alla de som vågat svara”
– Schottenius behövde aldrig haka på, hon behövde bara öppna undersökningen, läsa och göra en egen bedömning.

I sitt svar menar Maria Schottenius att Ekots undersökningar inte alltid granskas kritiskt för att man litar på dem lika mycket som Temo- eller Sifoundersökningar. Det kommer man inte göra hädanefter.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.