Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Flera från Musikguiden-redaktionen lämnar Sveriges Radio

Publicerad: 11 december 2012, 15:30

Radiohuset i Stockholm

För en tid sedan kunde Resumé avslöja att Musikguidens programledare Jenny Seth tvingas lämna Sveriges Radio sedan hon blivit utlasad. Hon är inte ensam. Efter årsskiftet byts ytterligare fyra medarbetare ut på redaktionen. Två i Stockholm en i Östergötland och en i Malmö. – Public service behandlar generation efter generation av journalister som skit, säger sändningsproducenten Emil Arvidson som väljer att gå vid årsskiftet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

I förra veckan avslöjade Resumé att Jenny Seth, programledare för Musikguiden i P3 tvingas lämna sin tjänst efter årsskiftet. Detta eftersom LAS-tiden gått ut. Nu visar det sig att ytterligare fyra anställda kommer att lämna redaktionen efter årsskiftet.

Sara-Märta Höglund reporter på redaktionen i Norrköping, Sandra Mickelsson reporter i Malmö samt reportern Iman Hazheer och sändningsproducenten Emil Arvidson i Stockholm.

Den sistnämnde väljer att sluta efter ett år. Han hade ett år kvar på LAS-tiden, men ansåg att hans möjlighet att få en fast anställning var så begränsade att det var bättre att söka sig någon annanstans.

Musikguidens redaktion har länge saknat en enda fast tjänst. I vår kommer en ny fast tjänst att utlysas. Många medarbetare vittnar om att kvalitéen blir sämre. Musikguiden fortsätter som vanligt efter årsskiften, men med en nästan helt ny redaktion.

– Det här är ju en öppen hemlighet i hela huset. Problemet med en personalpolitik där folk slussas ut hela tiden är ju inte bara att public service behandlar generation efter generation av journalister som skit, utan att man i slutändan inte lyckas leva upp till sina egna kvalitetskrav, säger Emil Arvidson till Resumé.

En annan som är kritisk till personalpolitiken och som kommer att lämna Musikguiden och Sveriges Radio är Sara-Märta Höglund. Sedan oktober år 2011 har hon jag jobbat för Musikguiden från Norrköping, men bott i Stockholm.

Hon sökte om att få fortsätta i Stockholm vilket enligt henne ledde till en långdragen utredning om huruvida Sara-Märta Höglund utgjorde en risk för att bli anställd eller inte.

– Det var inte så länge sedan som jag fick reda på att jag inte får stanna kvar. Då hade utredningen pågått i över en månad så jag var inte förvånad. Sveriges Radio har blivit mycket petigare efter domen i Göteborg. Jag älskar mitt jobb, mina chefer tycker att jag är bra på det jag gör och kollegorna är underbara. Så jag är så klar väldigt ledsen att jag inte fortsätta, men inte förvånad, säger Sara-Märta Höglund till Resumé.

Hur stort problem tycker du att bristen på anställningstrygghet för unga är på Sveriges Radio?
– Det är ett Public Service-företag som finansieras med licens och som inte är beroende av annonsförsäljning, jag tycker att de har ett större ansvar än andra.  En oansvarig personalpolitik drabbar inte bara oss som får korta anställningar, det går också ut över de fast anställa som hela tiden måste lägga tid och resurser på att lära upp nya medarbetare. Men främst tycker jag att det drabbar lyssnarna då brist på kontinuitet och dåliga villkor varken kan ge kvalitet eller oberoende. Så visst är det ett stort problem.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.