Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Försvarar sig mot Josefssons kritik

Publicerad: 14 februari 2014, 14:33

Anne Sseruwagi.

Foto: SR

SR Malmös kanalchef Anne Sseruwagi har fått hård kritik efter att ha gått ut med en uppmaning till de anställda att tänka till innan de retweetar eller gillar något i sociala medier. Även ”goda saker” som mänskliga rättigheter och jämställdhet. – Det handlar om att vara vaksam mot avsändaren, säger hon som svar på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonSveriges Radio

I veckan har Soran Ismail och Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström satts i karantän från sin medverkan i Sveriges Radio.

I gårdagens "Debatt" i SVT läste Janne Josefsson upp ett brev som kanalchefen Anne Sseruwagi skickat till medarbetarna på Malmöredaktionen på SR.

Janne Josefsson var kritisk till formuleringarna om att man som medarbetare måste tänka sig för innan retweetar eller gillar något i sociala medier, även inlägg som handlar om mänskliga rättigheter.

I brevet stod bland annat: "Tänk alltså två gånger innan ni kommenterar och hur ni kommenterar och delar med er av nyheter, artiklar, foton m.m. Detta gäller även när det handlar om "goda" saker som mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet".  

Men enligt Anne Sseruwagi står SR för mänskliga rättigheter och tar aktivt avstånd från rasism. Hon säger att det mer handlar om att vara vaksam mot vilken organisation som står som avsändare.  

– Jag tänker lätt själv att jag gärna retweetar någon stor kampanj som står för en bra sak. Men man måste tänka på vem som är avsändaren. Det är det som det hela handlar om, säger hon.

Enligt Anne Sseruwagi skickades brevet ut för tre månader sedan. Redan då fick hon en del frågor från medarbetarna som ville att hon skulle förklara hur hon menade, men hon säger samtidigt att de flesta accepterade riktlinjerna.

– I dag hade vi medarbetarsamtal där vi kom fram till att det är viktigt att diskutera var gränsen går. Men det är en svår fråga. Framför allt när vi har att göra med snabbrörliga medier som inte funnits i samma utsträckning som under tidigare valår. Men vi kan aldrig kompromissa i opartiskhet, säger hon.

Men var går då gränsen för vad man som anställd får göra på sociala medier?
– Jag kan inte säga någon exakt gräns. Men det är stor skillnad på att vara representant för Sveriges Radio och att vara medverkande. Vi för diskussionen med vår redaktion dagligen och den intensifieras ju närmare valet vi kommer. Men det är inte solklart var gränsen går.

Kommer fler personer sättas i karantän?
– Det vet jag inte, det är svårt att säga. Det visar sig.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.