Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Gunnar Bolin ska fylla radion med världskultur

Publicerad: 10 maj 2010, 08:05

Titel: Kulturkorrespondent. Arbetsplats: Hela världen. Bevaka: Vad du vill inom kulturvärlden. Så ser den nya tjänsten vid Sveriges Radio ut. – Det låter absolut som ett drömjobb. Jag hoppas att det blir det också, säger Gunnar Bolin tillträdande kulturkorrespondent på Sveriges Radio.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Gunnar Bolin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Den nya tjänsten är en del av företagets kultursatsningar i år. Uppdraget innebär att Gunnar Bolin ska följa och kommentera det internationella kulturlivet, göra reportageresor till stora evenemang och nyhetshändelser och hitta egna spår i den globala kulturen.
– Det var ju skönt att äntligen få något att göra, säger Gunnar Bolin.

Svenska Akademien brukar få kritik för att de inte klarar att hålla koll på världens litteratur. Du ska alltså klara av hela världens kultur nu?
– Ja de får ringa mig hädanefter så hjälper jag dem. Nej det här blir naturligtvis en tjänst som kommer kopplas rätt mycket till den som har den och den personens intressen, säger Gunnar Bolin.

Hans egna styrkor internationellt ligger inom det engelska och framförallt tyska kulturområdet, men han lovar att bli mer insatt i resten av världen framöver.

Tjänsten är ett projekt som ska vara i ett år och därefter beslutas om en eventuell förlängning. Gunnar Bolin sätter officiellt igång den första juni men hoppas att få börja tidigare. Han kommer att jobba mot alla radions program med sina inslag.
Vad ska han då använda all denna frihet till?
– Jag är jävligt sugen på att träffa den galne tyske regissören Christoph Schlingensief. Han håller på att bygga ett operahus i Burkina Faso och är aktuell med operan Via Intoleranza, en oerhört provokativ och rolig kulturarbetare, säger Gunnar Bolin.

Andra nyheter i SRs kulturutbud framöver är programmen Kosmo i P1 och P4 Kultur. Kosmo startar redan på lördag och beskrivs som ett glansigt lördagsmagasin med internationell prägel. P4 Kultur börjar sändas i augusti och ska ägna sig åt kulturellt detektivarbete.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.