Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Hon ska få SR att blixtra

Publicerad: 2 oktober 2011, 18:29

I morgon är det premiärdags för Sveriges Radios nyhetskanal Alltid nyheter. Till den har man knutit till sig två sociala medier-korrespondenter, Fredrik Wass och Yasmine el Rafie, som ska arbeta med kanaler som Facebook och Twitter.


Yasmine el Rafie. Foto: Urban Orzolek.

I morgon startar Sveriges Radios nya nätkanal Alltid Nyheter sina sändningar. Till redaktionen har man knutit till sig två sociala medier-korrespondenter, Fredrik Wass och Yasmine el Rafie som får i uppdrag att stärka närvaron i sociala medier. Dels ska man arbeta med research och med feedback. När man gjorde "torrsändningar" inför premiären så fick man bland annat tag på en person som befann sig nere på Tahrirtorget i Kairo och gladdes åt att Thomas Riad nu tar plats i Svenska Akademien.

– Det är snabbare. Att nå någon på plats blir mycket lättare. Det ska kännas att det är ”här och nu”, säger Yasmine el Rafie.

Men en annan viktig del i arbetet blir att ta emot feedback från lyssnare.

– Ja, och den ska upp på morgonmötet. Det är något vi ska ta på allvar, säger Yasmine el Rafie.

Hur känns det att komma igång med sändningarna?
– Det känns jättespännande. Det är en otroligt kompetent redaktion som ska samarbeta nu och det känns väldigt inspirerande, säger Yasmine el Rafie och fortsätter:

– När vi pratat om sociala medier med redaktionen är det ingen som säger ”vad ska det vara bra för” utan de som inte har exempelvis ett Twitterkonto är nyfikna och vill veta mer.

Hur ser ni på Twitter som nyhetskälla?
– Hur ser man egentligen på telefonen som nyhetskälla? Det där är en uttjatad fråga. Det verkar som att branschen har glömt bort källkritikens grunder, som åtminstone jag fick lära mig. Källkritik gäller även med sociala medier som källa.

Hänger konkurrenterna med?
– Vi kommer säkert att kunna ha ett visst försprång i och med att vi är flera som kan lyfta det. Det är ett så kompakt intresse för det här på redaktionen och det är sällan du har en redaktion där flera är intresserade av de här frågorna. Men det handlar förstås också att producera oerhört mycket ljud.

Hur ser din drömdag ut, nyhetsmässigt, på måndag?
– En hel del fokus på medicinpristagaren blir det nog. Men exakt hur det blir vet jag inte. Vi ska försöka jobba mycket med flashar på Twitter och den här veckan kommer att bli bra träning eftersom det nog blir en flash per dag

Emanuel Videla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.