Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Ilska mot Benkös lönelyft

Publicerad: 26 februari 2010, 18:21

Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö får ett lönelyft på 15 000 i månaden. Personalen erbjuds noll: – Folk är förbannade, säger journalistklubbens ordförande Ola Gäverth.


Cilla Benkö. Foto: Hanna Teleman

Den 1 februari höjdes Cilla Benkös lön från 135 000 till 150 000 i månaden, ett lyft på drygt elva procent. Det har retat de anställda, vars motpart Medieföretagen lagt ett nollbud inför årets förhandlingar.
– Vi får en ökning av anslagen med 3 procent i år, företaget har 320 miljoner i kassan och vi har sparat hårt, summerar Ola Gäverth. Att i det läget säga att vi är värda noll, men Benkö är värd elva procent, är rent kränkande.

Sveriges Radios styrelseordförande Ove Joanson förklarar:
– Det är en uppstädning som jag har ansvar för innan jag slutar. Vi ville att Cilla Benkö skulle ha en roll som var mer än en gängse vice vd. Men vi ville se att det fungerade innan vi lät det få ett lönemässigt utslag.
– Ledningsduon fungerar som vi önskar och vd Mats Svegfors har ju  170 000. Därför höjde vi hennes lön vid mitt sista styrelsemöte. Det vore ju orimligt att lämna över det till Lars Leijonborg eller vem det nu blir som efterträder mig.

Givetvis insåg Ove Joanson att tidpunkten var illa vald:
– Ja, jag är ju inte dummare än att jag begriper att tajmingen var dålig. Men jag tror inte att det får spridningseffekter i avtalsrörelsen. Det var en hederssak för mig.

Men Ola Gäverth tycker att personalen är värd ett rejält lyft:
– Vi är färre som gör mer, vi har höjt vår kompetens och har tagit över teknikernas jobb också. Vi kämpar verkligen för att förnya radion. Den goda sidan av det här är att vi aldrig varit så uppretade inför en avtalsrörelse.

För första gången ska facken inom public service förhandla mot Svenskt Näringsliv, där Medieföretagen ingår. Tidigare fann ett eget arbetsgivarorgan, Sveriges Radios Arbetsgivarorganisation, SRAO, som gick in i Svenskt Näringsliv vid årsskiftet.
– Det har blivit en hårdare samtalston, säger Ola Gäverth. Trist att ett företag som ägs av svenska folket ska driva en så hårdnackad arbetsgivarpolitik.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.