Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Jack Werner gör P3 Dokumentär: ”En jävla utmaning”

Publicerad: 3 november 2015, 14:16

Jack Werner gör P3 Dokumentär om självmordet på Flashback 2011.

Foto: Yasmine Winberg

Jack Werner gör P3 Dokumentär om självmordet på Flashback som skakade Sverige 2010. ”Ett eldprov”, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

RadioJack WernerPodcastP3 Dokumentär

Marcus Jannes hängde sig själv i direktsändning på Flashback den 11 oktober 2010. Hundratals användare kunde via en länk följa självmordet i realtid. Tråden startades 11.51 – Marcus Jannes var död 13.13. Nu tas självmordet upp av Jack Werner i P3 Dokumentär som sänds på torsdag.

– Jag fick frågan om jag ville göra dokumentären i januari 2015. Jag känner att P3 Dokumentär är ett så enastående format. Hela skälet till att man gör det är att det är en jävla utmaning. För mig är det verkligen eldprovigt, med allt det förtroende och den lyssning och kärlek som finns kring formatet P3 Dokumentär, säger Jack Werner.

Han inledde intervjuerna i somras och tog en vecka ledigt i oktober för att sätta ihop dokumentären.

– Researchen har bestått i intervjuer med familjen för att få en känsla av hur Marcus var. Jag har även tittat på hur händelsen förändrade vår syn på självmord i offentligheten i Sverige.

Werner är medlem på Flashback sedan flera år, och där fick han kontakt med användare på plattformen.

– Jag har kunnat prata med människor på Flashback som jag inte tror hade pratat med mig annars. På Flashback finns annars generellt en ovilja att prata med journalister. Jag fick en gång höra en väldigt snäll sak om mig själv – att jag tar internet på allvar. Jag vill förära de här historierna och de här ödena med en berättelse, och inte bara berätta att Marcus loggade in.

Jack Werner har även intervjuat Michael Westerlund, fil dr i medie- och kommunikationsvetenskap som skrivit en avhandling om självmordskommunikation på internet. Han har fått lyssna igenom dokumentären då ämnet är känsligt.

– Det känns jättebra att ha fått tillgång till hans expertis, inte minst eftersom just ämnet självmord är så omgärdat av myter och tabun.

Dokumentären om Marcus Jannes kommer att vara en timme och 20 minuter lång och läggas ut på torsdag. Sändning sker i FM klockan 18.03 på söndag. Producent är Anton Berg, med erfarenhet från flera dokumentärer i P3.

Jack Werner gör redan idag Creepypodden i SR där han läser upp spökhistorier. Till vardags arbetar han på Di Digital.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.