Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

”Jag är nog Sveriges mest före detta”

Publicerad: 3 oktober 2012, 13:55

Mats Svegfors.

Foto: Mattias Ahlm/SR

Mats Svegfors tackade för sig som vd för Sveriges Radio i veckan. För Resumé berättar han om framtidsplanerna och om varför han kritiserade sin gamla arbetsgivare Schibsted.


Hur får du tiden att gå?
– Inga problem, jag fortsätter att göra en hel del av det jag gjort  tidigare, men i en underordnad roll. Bland annat ska det förhandlas fram  ett nytt sändningstillstånd för tiden 2014 – 2019 och jag är dessutom  ordförande för public service-bolagens shared service center.

Så vad står det på ditt visitkort?
– Mats Svegfors, Sveriges Radio. Till augusti nästa år, då går jag i pension.

Men du har gett dig i luven på dina tidigare ägare på Svenska Dagbladet, Schibsted?
– Det var Aftonbladet som bad mig, och då är jag inte Sveriges Radio,  att skriva en debattartikel. Jag är bekymrad över dagstidningarnas  resurser. De ska dra ner redaktionellt och satsa digitalt samtidigt som  de ska ta betalt. Det är ingen lätt ekvation att lösa ut.

Du skriver att du suttit på Kungliga biblioteket och mätt tidningar?
– Ja, faktiskt. Jag ville se vad som hänt med Svenska Dagbladet före  internet 1992, efter tabloiden 2002 och i dag. Jag konstaterar att  nyheterna har betalat ett högt pris.

Och nu ska även kulturen trängas med annonserna i del ett?
– Ja, ledningen i Oslo ser väl bara en massa text om  teaterföreställningar och böcker som inte ger lika mycket pengar som  Blocket och andra centrala publicistiska aktiviteter...

Är du orolig för att Svenskan inte överlever operationen?
– Absolut. Jag jobbade 17 år på Svenskan, merparten av mitt yrkesliv.  Svenskan drivs av rent kommersiella ägare som är beroende av amerikanska  placerare. Och om Svenskan blir helt digital kommer även DN att sänka  sina ambitioner.

Du låter stridslysten?
– Nej, men om inte några av oss som varit med berättar om våra farhågor  tror väl folk att det som händer är okey. Nej, jag vill skriva när jag  pensionerat mig, det är min kallelse.

Nej, du kan ju inte bli landshövding för det har du redan varit.
– Min företrädare Kerstin Brunnberg blev ordförande för Kulturrådet, men  det har jag också redan varit. Jag är nog Sveriges mest före detta.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.