Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

”Jag har inte gjort något fel”

Publicerad: 9 oktober 2012, 09:34

Igår stod det klart att Mats Strandberg och Radiosporten går skilda vägar efter 44 år. Den legendariske radiokommentatorn är ångerfull, men tycker samtidigt inte att han gjort något större fel än att släppa in Bosse Hansson i hytten.


Ämnen i artikeln:

RadiosportenSveriges Radio

I söndags kommenterade Mats Strandberg matchen mellan AIK och Gefle på Råsunda. Den gamle journalistkollegan Bosse Hansson ville in i hytten och Mats Strandberg släppte in honom. Matchen skulle bli hans sista referat på Radiosporten efter 44 år.
– Jag var för snäll, alldeles för snäll, säger Mats Strandberg till Resumé.

Bosse Hansson var inte med och kommenterade matchen. Däremot hördes hans rasistiska kommentarer utanför mikrofon där ordet "svarting" dök upp titt som tätt.
– Jag har inte pratat med Bosse Hansson efteråt. Det han gjorde var idiotiskt. Bara en sån sak som att prata utanför mikrofonen. Det måste han veta som har jobbat i media i hundra år. Han gjorde en dundertabbe. Fullständigt galet, säger Mats Strandberg.

Varför släppte du in honom i hytten?
– Jag kände inte till Sveriges Radios regler för webb-tevesändningar. Och när jag släppte in honom kunde jag aldrig gissa att han skulle vara så dum. Jag får ta på mig det här.

Kollegorna på Radiosporten ringde Mats Strandberg och berättade att rasism läckt ut i etern. På kvällen satt Mats Strandberg i möte med Radiosportens chef Jacob Sillén. De två träffades igen dagen efter och nådde en överenskommelse som innebar att Mats Strandberg hade gjort sitt sista referat på Radiosporten.
– Jag tycker inte att jag har gjort något fel. Det var olyckligt att min tidigare kompis började glappa. Det drabbar mig, som inte gjort något stort fel, säger Mats Strandberg som försöker hitta andra förklaringar till varför han inte får fortsätta:

– Det kanske inte blir så bra varje gång. Det är jättesvårt att hålla uppe nivån under 90 minuter. I radion gör man ju bara korta instick på några minuter. Det blir inte alltid jättebra.

Ser du någonting som du gjort fel?
– Jag skulle inte ha släppt in Bosse Hansson överhuvudtaget. Jag var alldeles för snäll och tänker inte negativt om människor.

Hur känns det att avsluta en 44-årig karriär på det här sättet?
– Det känns inte alls bra. Det är lite deppigt. Radiosporten har varit en stor del av mitt liv.

Vad händer för dig nu?
– Jag har en del på gång. Bland annat webb-tevesändningar från Allsvenskan i fotboll. Sen är jag imitatör och komiker också, vilket har fått ett lyft sen jag gick i pension vid årskiftet. Det är kul, även om publiken inte alltid förstår att det är kul.

Hur tycker du att Sveriges Radio har hanterat det här?
– Dom är känsliga för signaler. Det ska de också vara. Rasism skadar Sveriges Radios varumärke. Men jag skulle tro att det är skriverierna som fått Sveriges Radio att ta det här beslutet. Det påverkar mer än man tror.

Vad har du fått för reaktioner från kollegorna på Radiosporten?
Robert Tennisberg ringde mig. Vi hade ett riktigt långt samtal. Lasse Granqvist har också ringt. Det betyder mycket.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

RadiosportenSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.