onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Jobbet räddade henne – nu kan Katarina Hahr tvingas sluta på SR

Publicerad: 28 oktober 2015, 15:29

Katarina Hahr.

Foto: Yasmine Winberg.

Den blinda radioprofilen Katarina Hahr har utmärkt sig genom sina djupgående intervjuer. Nu kan hon förlora arbetet på Sveriges Radio – för att kommunen vill dra in hennes ledsagare.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Katarina Hahr förlorade synen vid 30 års ålder, och erbjöds då att gå i förtidspension – men hon gav sig inte. Hon skulle bli en av de första blinda radiojournalisterna.

I dag gör Katarina Hahr programmet "Katarina Hahr möter" och får hjälp av ett arbetsbiträde till uppgifter som sociala medier och research, men behöver en ledsagare till hjälp för att gå på lunch, seminarier eller reportageresor. Det har inte varit några problem – fram tills nu.

Enligt SVT har kommunen nu dragit in ledsagarhjälpen, eftersom de inte anser att hon har något behov av den längre. De tycker att det räcker med hemtjänst och matlåda - trots att SR har förklarat att Katarina Hahr inte kan behålla jobbet utan ledsagare.

Och trots att SVT har fått fullmakt från Katarina Hahr, vill Stockholms stad inte svara på deras frågor om fallet.

– Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden av respekt för den enskilde, säger Hans Wallöf, verksamhetsplanerare på Kungsholmens stadsdelsförvaltning, till SVT.

Resumé gjorde en längre intervju med radioprofilen i våras. Där berättade hon om hur mycket jobbet betydde för henne. Att hon varit sjukskriven i perioder efter att ha fått kämpa oerhört mycket för att ta sig fram i livet.

– Som sjukskriven och blind blir man oerhört isolerad. När jag var ensam hemma på dagarna trivdes demonerna, sa hon till Resumé då.

– Jobbet räddade mig och fick mig att vilja komma tillbaka. Man brukar säga att man växer som människa av att vara med om livskriser. Jag vill att det ska vara så. Men jag vet inte om det är sant, för jag önskar ingen att gå igenom det jag har gått igenom.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev