Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Kritik mot Radiosporten efter rasistiska kommentarer

Publicerad: 8 oktober 2012, 06:01

Bo Hansson.

Foto: SVT.

Radiosporten utsattes för en kritikstorm efter att flera lyssnare hört rasistiska kommentarer i deras webbsändning från allsvenska mötet AIK–Gefle. Det visade sig sedan att det var förre SVT-profilen Bo Hansson som hade kallat spelare "svarting" i direktsändning.


Ämnen i artikeln:

Radiosporten

Flera lyssnare reagerade, bland annat på Twitter, då de hörde rasistiska  kommentarer uttryckas i Radiosportens webbsändning från allsvenska mötet  AIK–Gefle.

Ordet "svarting" ska ha hörts i sändningen vid flera tillfällen, bland  annat när AIK:s Kwame Karikari från Ghana byttes in i den 77:e minuten,  skriver Aftonbladet.

I slutet av matchen bad kommentatorn Mats Strandberg om ursäkt å Radiosportens vägnar.

– Det har kommit in kommentarer som inte vi kan stå för. Vi beklagar  verkligen här på webben att det i vår effektmikrofon har kommit oönskade  kommentarer av rasistisk karaktär i sändningen, alltså från vår  mikrofon på läktaren, som vi absolut inte står för på Sveriges Radio, sa  Mats Strandberg i sändningen.

Radiosportens sportchef Jakob Sillén beklagade även han det inträffade:

– Det verkar vara så att vår miljömikrofon har tagit upp ljud från någon  som sitter i nära anslutning till den. I det här fallet blev det  väldigt olyckligt och det ska självklart inte få hända. Vi beklagar  detta och ber om ursäkt, säger han till Aftonbladet.

Senare visade det sig dock att det var den välkände SVT-legendaren Bo Hansson som låg bakom kommentarerna. Han hade satt sig bredvid vännen Mats Strandberg, som  kommenterade för Radiosporten.

Bo Hansson ångrar dock inte ordvalen.

– Jag är så gammal så jag har en annan bakgrund med sådana här ord. För  mig är svarting inget nedsättande. Jag kan säga guling om en kines, jag  skulle kunna säga jävla viting också. För mig är det mest en  beskrivning, säger han till Aftonbladet.

När Radiosportens sportchef Jakob Sillén fick veta omständigheterna sa han:

– Den typen av kommentarer hör inte hemma hos oss och får aldrig  förekomma. Att det gjorde det den här gången kan vi bara beklaga. Sedan  måste vi naturligtvis se över våra rutiner så att det här aldrig  någonsin kan hända igen. Det hör inte hemma i våra sändningar.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Radiosporten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.