Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Krönikan som Ekot censurerade

Publicerad: 23 november 2011, 12:25

Storbråket på Ekot fortsätter – nu kan du läsa den förbjudna krönika här

Foto: Andreas Elgstrand.

Striden om Ekots censur av krönikören Johannes Ekman går vidare. Nu publiceras den förbjudna krönikan på författaren Lars Gustafssons blogg.


För snart en månad sedan stoppade producenten Jon Sigtryggsson en kulturkrönika i söndagsekot av Johannes Ekman, som producerat Ekots krönikor i 19 år.

Ekman vägrade göra någon annan krönika innan krönikan om skogen sänts och kallade Ekoledningen ”okunnig och ängslig”.

Ekots ansvarige utgivare Michael Österlund stödde sin producent Jon Sigtryggsson och satte in andra krönikörer.

Men nu publiceras den stoppade krönikan på författaren Lars Gustafssons blogg. Författaren är också kritisk mot radiochefen och frågar: ”Har Mats Svegfors helt tappat sina liberala ideal?”

Här är krönikan som Statsradion inte vågar publicera. Läs själva och döm:

ILL...( "Jag är en mumie som vilar i skogarnas blåa kista...)

...Nobelpristagaren Tomas Tranströmer ur diktsamlingen För levande och döda.

Skogen - bilden för den nordiska själen enligt Tranströmers diktarkollega Werner Aspenström  - håller enligt kritiker på att skövlas på ett sätt som strider mot miljömålen i  skogslagen - man kunde tala om Skriet från vildmarken, enligt tidningen Filter. Samtidigt som Dagens Nyheter 25 oktober förkunnar : Urskogarna i Sverige är på väg att försvinna. Med nuvarande avverkningstakt är de sista oskyddade naturskogarna borta om 20 år.

Till DN säger ett språkrör för statliga Skogsstyrelsen att nästan hälften av landets skogsavverkningar bryter mot miljökraven. Skogsstyrelsen har anslag för att köpa skyddsvärd skog, men får allt mindre resurser för ändamålet.

Från Naturskyddsföreningen berättar man att man ideligen anmäler miljövertramp, men utan resultat. Regeringen har litat på en frivilliglinje när det gäller miljöskyddet av artrik gammelskog, som idag inte utgör mer än bråkdel av skogsarealen.

2009 gick 14 ledande skogsforskare ut i DN och förklarade att man skäms över det sätt på vilken miljöhänsynen offras i skogsbruket, trots att det tydligt ska vara en del av dagens skogspolitik enligt lagen. Forskarna talar om "ensidiga virkesåkrar i direkt strid mot skogsvårdslagen."

Från skogsindustrin hävdar man att miljömålen kan tolkas olika och att det handlar om var gränserna ska gå mellan miljömål och produktionsmål.

Tidningen Filter ironiserar över hur vi i Sverige protesterar mot skövlandet av Amazonas medan de sista gammelskogarna i snabb takt offras i Sverige. Enligt Filters artikel är idag bara 4 procent av skogsarealen skyddad, medan de miljöpolitiska målen skulle kräva minst 10 procent. Avverkningstrycket är idag rekordstort hos de svenska skogsbolagen.

Också i de tidigare orörda fjälllnära skogarna ökar nu avverkningstrycket. Avverkningstekniken är också idag så effektiv att en modern skogsmaskin kan avverka ,kvista och såga upp ett träd i bestämda längder på 30 sekunder.

Naturskyddsföreningen räknar idag 139 skyddsvärda svenska skogar som avverkningshotade. En av de internationellt orienterade skogsbevarargrupperna går under det slagfärdiga namnet Robin Wood.

1993 års skogsvårdslag slog fast att skogens produktionsmål och miljömål skulle väga lika tungt, och opinionen för skogsskydd liksom mediedebatten var då tämligen livlig, men en bit in på 2000-talet har skogspolitiken tydligt svängt mot prioritering av produktionsmålen , medan mediedebatten har tystnat, finner tidningen Filter. Som också noterar att bland andra ryska skogsdelegationer på Sverigebesök förvånats över hur litet svensk skog som naturskyddas..

Skogsindustrin står idag för över hälften av Sveriges nettoexportvärde. Mot den bakgrunden lever förstås miljömålen farligt.

ILL...( En skog i maj : här spökar mitt hela liv...)

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.