Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Leifby gör P3 Dokumentär om Sjöberg-skandalen

Publicerad: 16 september 2015, 12:05

Marcus Leifby tar karriärsteg.

Foto: Yasmine Winberg

Marcus Leifby ska tillsammans med Karin Hållsten göra P3 Dokumentär om Patrik Sjöberg som utnyttjades sexuellt som ung. Nya saker om skandalen kommer upp till ytan.


Ämnen i artikeln:

Patrik SjöbergP3 DokumentärSveriges RadioMarcus Leifby

Marcus Leifby lämnade Aftonbladet tidigare i år för att bli frilansjournalist. Nu har han och Karin Hållsten påbörjat ett arbete till P3 Dokumentär om höjdhopparen Patrik Sjöberg och hans hemska upplevelser som ung.

– Vi ska berätta om Patrik Sjöberg, hans karriär och liv och förstås också pedofilskandalen inom svensk friidrott som uppdagades i samband med släppet av hans bok för fyra år sedan. Vi ska ta historien vidare, säger Marcus Leifby till Resumé.

Exakt hur de ska göra dokumentären är känsligt att prata om idag, menar Marcus Leifby. Men enligt honom kommer det komma fram saker som inte har sagts tidigare. Ett stort antal intervjuer är redan gjorda.

– Det jag trodde jag visste om historien har visat sig vara toppen av ett isberg. När man börjar prata med folk får man en annan bild. Det är en fruktansvärd händelse som jag tycker många ska känna till. Jag tror också att P3 Dokumentär och poddradio kommer nå ut till en annan målgrupp än vad boken gjorde.

Det här är helt annorlunda mot vad du gjort tidigare?
– Ja, på Aftonbladet går det snabbare, på gott och på ont. Under en liverapportering har man deadline några sekunder bort, nu handlar det om veckor och månader framåt i tid. Det är roligt med det långa berättandet, men samtidigt lite läskigt. Jag känner mig trygg som har Karin med mig i detta, hon kan radio och har gjort flera P3 dokumentärer tidigare, hon är projektets dykdalb.

Dokumentären om Patrik Sjöberg ska sändas senare i höst och blir runt 90 minuter lång. Bakom produktionen står produktionsbolaget A-one, med bland annat Anton Berg, som tidigare producerat flera dokumentärer för P3 och podden "Spår"."

Kan det bli fler P3 Dokumentärer i framtiden?
– Ja, det hoppas jag. Och vi är även öppna för andra format. Det är det här jag vill arbeta med och jag och Karin har en handfull idéer som vi ska gå vidare med, säger Marcus Leifby.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt (föräldraledig)

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.