Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Lyssnartal för radio åt folket

Publicerad: 21 januari 2013, 12:51

Marknadsundersökningsbolaget TNS Sifo presenterar från och med idag officiella lyssnartal för radio. Mätaren kallas Portable People Meter, PPM, och bärs av minst 1 000 personer. Genom en ohörbar digital kod kan PPM-tekniken registrera vilka radiokanaler man lyssnar på oavsett om man är medveten om det eller ej.


Ämnen i artikeln:

TNS Sifo

– För första gången kan vi nu följa det svenska radiolyssnandet dag för  dag och minut för minut. Radio har nu två mycket kraftfulla mätningar  som stärker varandra samt bekräftar det faktum att radio står sig mycket  väl i det digitala medielandskapet, säger Dr Jakob Bjur, Research  Director och metodologiskt ansvarig för PPM-mätningen i en kommentar.

Portable  People Meter, PPM, är enkelt förklarat en lösning där varje deltagare  bär en mätare som registrerar vilka radiokanaler som hörs – minut för  minut.

Radiokanaler som ingår i mätningen har lagt in en digital kod  i sina utsändningar – som inte går att höra med det mänskliga örat. Detta gör att mätaren registrerar lyssnande som man själv inte ens lägger märke till.

TNS  Sifo genomför även lyssnarundersökningar per telefon – 35 000 personer  per år blir tillfrågade om vad de lyssnade på under gårdagen.

Här är  skillnaden att mätningar bygger på själva observationen samt vad den  tillfrågade uppger, vilket gör att skillnaden för räckvidden hos de  olika radiokanalerna är högre än i samband med PPM-mätningar.

Detta  kompenseras något av att lyssnartiden är lägre hos PPM jämfört med  telefonundersökningen – det vill säga det sker en registrering av avbrott då man lämnar rummet.

Här kan du se uppdaterade lyssnarsiffror utifrån PPM-mätningar.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TNS Sifo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.