Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Mardrömsintervju med SR-reporter i Medierna

Publicerad: 9 mars 2015, 09:53

Medierna i P1

Foto: Skärmdump.

I en intervju i P1:s Medierna upprepar Ekots reporter Susanna Einerstam samma sak elva gånger innan hon till sist avbröt intervjun. – Vi granskar andra och måste också kunna tåla att bli granskade, säger Therese Rosenvinge, som var den som gjorde intervjun, till Resumé.


Ämnen i artikeln:

EkotMedierna

Det var i lördags som ett nytt avsnitt av Medierna i P1 publicerades. Avsnittet handlade bland annat om inslag som SR Ekot låtit göra om att visstidsanställningar ökar.

Nyheten var enligt Medierna missvisande, efter att de granskat SCB:s statistik som varit underlaget. Siffrorna visade att andelen tidsbegränsade jobb visserligen ökat sedan 1987, men att de legat ganska stabilt under de senaste tio åren.

Under intervjun ställer Therese Rosenvinge frågor till Ekot-reportern Susanna Einerstam om hur hon tänker kring vinkeln – om den inte blir missvisande.

– Vi gjorde helhetsbilden och räknade från de årtalen från 1987-2014 och upplevde en ökning. Rapporten kom förra tisdagen och det var den vi utgick ifrån, säger Susanna Einerstam i Medierna.

Därefter fortsätter Therese Rosenvinge att ställa frågor om statistiken – hela tiden med liknande svar från Susanna Einerstam.

– I bland händer det när man gör en intervju att en intervjuperson bestämt sig för en linje och ett svar och hakar sig fast vid det. Då finns det inte mycket mer man kan göra än att fortsätta ställa de frågor man vill ha svar på, säger Therese Rosenvinge.

Det är flera som reagerat på inslaget och hyllat Therese Rosenvinge i sociala medier för hennes lugn, bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som twittrat:

"Spaning: All kredd till @th_rosenvinge i @medierna som snabbt sa att hon var i lyssnarnas tjänst när hon ifrågasattes".

Trots att Ekot publicerade ett blogginlägg om deras nyhet och om Mediernas inslag tycker Therese Rosenvinge att hon fortfarande inte fått något svar på själva sakfrågan.

"Det går alltid att diskutera vad som är relevanta utgångspunkter för journalistik. Statistik går att läsa och använda på många sätt. I reportage i Studio Ett den 25 februari var Susanna otydlig på en punkt, vilket hon också medgav i programmet Medierna", skriver de bland annat.

– Vi journalister granskar andra hela tiden. Vi kräver av andra att de ska svara på frågor och att ställa upp på intervjuer. Vi kritiserar ofta icke-svar från makthavare. Mot bakgrund av det tycker jag att det är viktigt att vi själva kan acceptera att bli granskade, säger hon.

Resumé har sökt Susanna Einerstam.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

EkotMedierna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.