Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Miljonnota för tvångspensionering

Publicerad: 11 maj 2010, 09:18

Det kostade Sveriges Radio en miljon att tvångspensionera Radiosymfonikernas basist Martin Bergstrand, som vann på alla punkter i Arbetsdomstolen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Radiosymfonikerna har tidigare haft en praxis att ge musikerna pension vid 60, men möjlighet att få arbeta vidare till 63 om visstidsanställda. Men 2001 ändrades lagen så att alla anställda har rätt att arbeta till 67 om de så önskar.

Det ville basisten Martin Bergstrand, som trivs med sitt jobb och anser att pensionen vid 60 är alltför låg. Men Berwaldhallens vd Michael Tydén och SR-ledningen var obevekliga och sparkade Martin Bergstrand och två av hans kollegor hösten 2008.

Martin Bergstrand gick till sitt fack Svenska Musikerförbundet, som stämde SR inför Arbetsdomstolen, AD.
I domen förlorade SR på alla punkter:

Något enskilt anställningsavtal som tvingar Martin Bergstrand att gå i pension finns inte. SR sade därför upp honom utan saklig grund.

Sveriges Radio tvingas nu betala drygt en halv miljon i utebliven lön för tiden sedan uppsägningen 2008 samt sociala avgifter. SR måste dessutom betala 168 000 kronor i rättgångskostnader till Musikerförbundet och ytterligare 60 000 kronor i allmänt skadestånd till Martin Bergstrand.
Totalt kostar det SR närmare en miljon kronor att sparka en basist som ville spela några år till. Nu tvingas SR hantera ytterligare ett antal musiker som tvingats gå i pension vid 60.

SR:s vd Mats Svegfors fyllde 60 redan i augusti i fjol. Företrädaren på vd-stolen Kerstin Brunnberg utnyttjade lagens rättighet att arbeta till 67.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.