Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Nazister spärrade av redaktioner i natt

Publicerad: 27 januari 2015, 08:46

Så här såg det ut i morse hos P4 Dalarna.

Foto: Skärmdump.

UPPDATERAD Nazister har spärrat av entrén till flera redaktioner i Sverige under natten till i dag. Hos P4 Dalarna fanns en lapp i anslutning till avspärrningen där den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen uppmanar till att inte rapportera om Förintelsens minnesdag.


För 70 år sedan i dag befriades de sista fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau – något som uppmärksammas över hela världen i dag.

Men i dag försöker svenska nazister tysta redaktioner i landet. Sundsvalls tidning är en av de redaktioner som blivit utsatta. Enligt uppgifter till Medievärlden ska också radion i Sundsvall, DT i Falun och Ludvika och en redaktion i Umeå också fått besök av nazister i natt. P4 Dalarna upptäckte avspärrningen klockan 4 i morse och har sedan själva rapporterat om händelsen på sajten:

"Nazistiska Svenska motståndsrörelsen har under natten spärrat av entrén till Radiohuset i Falun. Enligt ett anslag uppmanar de P4 Dalarna att inte rapportera om förintelsens minnesdag. Det har dock P4 Dalarna för avsikt att göra", skriver de.

Hans-Olov Sundin är kanalchef på P4 Dalarna.

– SR centralt har tagit beslutet att inte polisanmäla, men jag har inte fått motiveringen till det ännu. Vi har inte råkat ut för det här förut. Vi har inte fått några andra hot och det har inte hänt något annat än det i morse, säger han.

Hans-Olov Sundin säger att de valde att rapportera om händelsen med anledning av att det i dag är Förintelsens minnesdag.

– Jag tror att man bedömer att hoten inte är allvarliga, att de bara är ute efter publicitet. Jag kan bara följa säkerhetsavdelningens råd.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.