Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Norén blir Sveriges Marlon Brando

Publicerad: 12 december 2008, 09:44

The horror, the horror! Dramatikern och regissören Lars Norén gör på annandagen skådespelardebut i i Radioteaterns version av Joseph Conrads klassiker Mörkrets hjärta.


Lars Norén

”The horror, the horror!”

Det mest klassiska citatet från ett av litteraturhistoriens största verk, Joseph Conrads Mörkrets hjärta, har sedan början av 1900-talet ekat som en dystopisk påminnelse om civilisationer i upplösning.

Nu är det regissören Lars Noréns tur att uttala dem, i Radioteaterns uppsättning på annandagen, som ett lagom upplyftande budskap i julens eftermäle. För regin står Magnus Berg.

Marlon Brandos version av den eskalerat galne handelsmannen Kurtz i Francis Coppolas filmatisering Apocalypse Now är en modern klassiker.

Reine Brynolfsson spelar kapten Marlow,  utsänd för att hämta hem Kurtz.  Det är också han som förslagit Lars Norén i rollen som Kurtz.

Brynolfsson och Norén har samarbetat sedan Nattens är dagens mor i början på 80-talet. De arbetade också tillsammans med Norén under 7:3, där bland annat även Tony Olsson ingick i ensemblen.

Under senare år har Brynolfsson bland annat setts i Sökarna 2 och gett röster till karaktärer i Ice Age 2.

– Det gick bortom skådespeleri, vibrerande av texten och livets lager. Komplext och starkt som Conrads roman, kommenterar Reine Brynolfsson mötet med Norén som skådespelare.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.