Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Omdebatterat ”fattig”-reportage fälls av Granskningsnämnden

Publicerad: 29 oktober 2012, 15:29

En skärmdump från programmets SR-sajt.

Sveriges Radio P1:s reportage "Kluvet land – Ingen är vän med en fattig", som skapades stor debatt i maj, fälls för osaklighet.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSveriges Radio

I maj skapades en stor debatt i flera medier om Sveriges Radio P1:s  reportage "Kluvet land – Ingen är vän med en fattig" som handlade om   25-åriga Frida från Malmö som framställdes som fattig eftersom hon levde  under osäkra anställningsvillkor.

I programmet berättar Frida att hon lever under mycket knappa   förhållanden, men att hon trots detta inte får hjälp från   socialtjänsten. Vad som inte återgavs i inslaget var alltså att Frida   ägde en bostadsrätt.

Många riktade kritik mot programmet för att redaktionen kände till att  Frida äger en bostadsrätt men att den informationen inte är med i  programmet och en stor medial diskussion skapades även om vem som egentligen kan anses vara "fattig".

Nu står det klart att Sveriges Radio P1 fälls av Granskningsnämnden för Radio- och TV för osaklighet. De skriver:

"Nämnden konstaterar dock att för sammanhanget väsentlig information om  Fridas faktiska levnadsvillkor utelämnades i programmet, särskilt att  hon ägde en bostadsrätt. Mot bakgrund av att Fridas ekonomiska  förutsättningar var centrala för programmets framställning anser nämnden  att utelämnandet av informationen om att Frida ägde en bostadsrätt  medför att programmet blev så vilseledande att det strider mot kravet på  saklighet."

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.