Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

P2 satsar på dokusåpa

Publicerad: 6 februari 2009, 09:00

På måndag går första avsnittet av Såpoperastudion i Sveriges Radios kanal P2. Det är den första dokusåpan någonsin i P2. Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig på P2, berättar om varför hon tror på formatet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Lona Mohr Villadsen och Thomas Sepp i "Miss Julie". Foto: Anton Hultberg Hansen/SR

Nio veckor framåt får vi följa ett antal elever på deras väg mot Operahögskolans antagningsprov. Serien ska enligt produktionsbolaget SMT Radio, som står bakom produktionen, skildra elevernas liv under repetitioner, föreställningar och på fester. Sista veckan är antagningsveckan. Då ökas antalet avsnitt till ett per dag.

Ella Petersson. Foto: Linda Fagerlind

Varför tror ni på det här formatet?
– Jag tror att allt som väcker människors nyfikenhet och ger dem en chans att vara delaktiga i något som annars sker i ett slutet rum är positivt att skildra. Opera är oerhört spännande. Eleverna har oerhört höga krav på sig själva, det är en kamp om huvudroller och om att ha bästa rösten och nå de högsta tonerna. Det är en kittlande värld och jag tror många lockas av att se vad som händer bakom kulisserna, säger Elle-Kari Höjeberg.

Programledare och producent är Ella Petersson som bland annat tidigare varit programledare för P2:s morgonprogram Aurora.
– Ella har gått med dragen mikrofon och fångat upp vad eleverna gjort, och hon gör det fortfarande. Radio ger ju inte bilden. Då måste man fundera på hur man skapar bilden med andra medel. I det här fallet har det skett med en mycket närgången mikrofon eller med kommentarer. Det gäller att man förstår vad som händer runt replikerna man hör. Det hänger på Ella.

Varje avsnitt är en timme långt. Serien sänds även som repris, fast då endast som 50-minutersavsnitt.
– Reprisen går i P1 så då blir det per automatik lite mindre musik.

Elle-Kari Höjeberg, programchef P2Foto: Micke Grönberg/SR

Vad har ni för budget för produktionen?
– Det är en fråga mellan mig och produktionsbolaget. Vi har en schysst budget för det här programmet, den är inte snål och inte jätteöverdådig. Radio är överhuvudtaget inte en dyr produktionsform. Man får valuta för pengarna och av det jag hört hittills så får vi valuta för det vi lagt ut, säger Elle-Kari Höjeberg.

Är det här första gången ni kör en dokusåpa?
– Ja, om man kallar det för dokusåpa. Vill man säga det på ett tråkigt sätt säger man dokumentär, och då är det naturligtvis inte första gången, men det finns gråskalor på allt. När man gör en såpa om operaelever är det oemotståndligt att inte kalla det för en såpopera och det är första gången vi gör en riktig dokusåpa.

Vad vill ni med programmet?
– Vi vill erbjuda en nyfiken publik att titta bakom kulisserna. Jag vet att det är en spännande värld och det finns nog många som vill vara en del av den. Det finns många som tycker att operavärden är spännande även fast de kanske inte ens går på opera. Vi erbjuder publiken att vara med där. Dessutom vill vi öka kännedomen om vårt utbud. Vi sänder opera varje lördagskväll, ingen är gladare än jag om fler upptäcker våra livesändningar, säger Elle-Kari Höjeberg.

Vad har ni för mål vad det gäller lyssnarsiffror?
– Jag tror inte det här är en serie som i ett slag ökar P2:s lyssnarsiffror. Jag kan inte sätta ett sådant mål. Jag hoppas att de som hör det här ska vilja lyssna mer på P2.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.