Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

P3 fälls för osaklighet om vaccin

Publicerad: 4 februari 2013, 13:15

P1s medieprogram Mediernas genomlysning av P3s Nyhetsguidens rapportering om vaccinet Gardasil, har lett till att granskningsnämnden fällt Nyhetsguiden för osaklighet.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenMedierna

Det var den i juni förra året som P1-programmet medierna granskade P3 programmet Nyhetsguidens påståenden om biverkningar av HPV-vaccinet Gardasil. Medierna granskning gav vid handet att Nyhetsguiden inte hade stöd i vetenskapen för att vaccinet skulle kunna ge sådana biverkningar som påstods i sändningarna.

Med stöd av Mediernas genomlysning har nu Granskningsnämnden för radio och TV fällt Nyhetsguiden för osaklighet.

Bland annat påstod Nyhetsguiden att en ung kvinna fått skakningar och svimningsanfall av vaccinet, trots att hennes symptom kunde ha helt andra orsaker. Något hennes läkare tillstod på direkt fråga från Medierna.

Vidare hävdade Nyhetsguiden att det fanns ett stort antal anmälningar om biverkningar och till och med dödsfall till följd av vaccinering med Gardasil, trots att det inte fanns någon täckning för det.

Granskningsnämnden har funnit att Nyhetsguidens påståenden är i strid med kravet på saklighet.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenMedierna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.