Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Populärast i sommar

Publicerad: 24 augusti 2010, 10:15

Annika Östberg är den mest lyssnade sommarprataren på webben. Enligt programchefen Bibi Rödöö syns en tydlig peak på lyssningen när hennes program sändes. – Vi ser i våra mätningar att Annika Östberg är den avgjort mest lyssnade, säger hon.


Annika Östberg i Sommar. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio.

Sveriges Radio gör för närvarande inga mätningar på direktlyssning i radio. Däremot håller de koll på hur många som lyssnar och laddar ned program på webben.

Sommar i P1 har varit ett stort utropstecken, och bara den senaste veckan har sommarprogrammen haft över en miljon nedladdningar.

När det gäller statistiken för direktlyssning på webben visar mätningarna en tydlig peak när Annika Östberg sände sitt program den 8 augusti.

– Annika Östbergs sida är totalt i topp. När vi ser på kurvan över lyssningen i sommar är det en jättepeak på hennes program, säger Bibi Rödöö.

På förhand handlade mycket av snacket kring att SR tog in en ex-fånge till sitt program. Bibi Rödöö berättar att hon tog illa vid sig av det stora antalet påhopp och hot som hon fick ta emot när sommarpratarna presenterades.

– Vi hade tänkt igenom det här jättemycket, och jag blev helt matt av debatten. Faktabasen ska vara korrekt, men den var väldigt svajjig hos de som hoppade på oss. Vi har ett publicistiskt tänk och jag tar gärna en diskussion utifrån korrekta fakta, säger hon.

Men den negativa lyssnarstorm som förekom innan programmet sändes har nu vänts till positiv kritik. Både Bibi Rödöö och Annika Östberg har tagit emot en stor mängd brev där människor tackar för programmet.

– Till och med en del kritiker har hört av sig och gjort avbön, säger Bibi Rödöö.

Den sammantagna listan över de sommarpratare som har haft flest lyssningar är fortfarande en aning haltande. Det beror på att SR slår ihop direktlyssningarna på webben med antalet nedladdade program och podcasts. Med andra ord betyder det att de som sändes i början av sommaren har ett försprång gentemot de som sände senare. Först om någon månad kan SR presentera en mer rättvisande bild av vilka som har varit mest lyssnade totalt sett.

Men i dagsläget ser listan ut som följande:

1. Mats Sundin

2. Eva Dahlgren

3. Per Holknekt

4. Annika Östberg

5. Ulf Malmros

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.