Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio

Radio-bossen till angrepp mot Riksrevisionen

Publicerad: 3 september 2014, 14:05

Staffan Rosell.

Foto: SBS Discovery Radio.

Regeringen vill släcka det anloga FM-nätet 2022 och ersätta det med den digitala tekniken DAB, men Riksrevisionen har precis meddelat att man har tillsatt en granskning. Staffan Rosell, vd för SBS Discovery Radio, har gått i taket och menar att RRV drar både förhastade och felaktiga slutsatser redan innan man ens har påbörjat granskningen.


Ämnen i artikeln:

Staffan RosellSBS Discovery Radio

"Frågan är om det är rätt satsade pengar", sade projektledaren Philippe Jolly angående beskedet att Riksrevisionen inleder sin granskning – han är revisionsdirektör.

Staffan Rosell, vd för SBS Discovery Radio, är mäkta irriterad och riktar kritik på en rad punkter.

- Vi tycker att det är anmärkningsvärt att Riksrevisionen som någonstans ska vara en oberoende instans redan från början säger att man ska inleda en granskning av satsningen och också hävdar att den planerade nedsläckningen kostar hundratals miljoner kronor, säger han.

Han menar att ett av huvudskälen till att regeringen vill gå över till  DAB-radio är för att det leder till sänkta kostnader i långa loppet –  teknikerna tvingas ju samexistera ett par år under övergången.

Staffan Rosell vänder sig också emot påståendet om att en central fråga är om skattebetalarna får valuta för pengarna eller ej.

- Det finns inget förslag från regeringen, riskdagen eller radiobranschen på att skattemedel ska bekosta övergången, säger han.

Han tycker också att det är ytterst märkligt att Riksrevisionen uppger att man ska undersöka om SR kan hjälpa till med övergången.
-  Det är ju helt fel. Vi använder ju två olika sändningsnät, muxar, och  vi har aldrig bett SR om att subventionera vår radio, säger Staffan  Rosell.

Han ställer sig frågan om starka lobbyister inom telekomindustrin har lyckats få till utredningen.
- Telekomindustrin vill ju ha frekvensutrymmet och de har lobbat hos Post- och telestyrelsen, PTS, säger Staffan Rosell.

Han  tycker att mobilradio inte är svaret på framtidens radio. Dels för att  man inte kan förväntas sig att hushållen ska finansiera sitt mobila  bredband för att få tillgång till public service radiokanaler, dels för att tekniken  inte håller så bra kvalitet om många personer befinner sig på samma plats.

Det har ju talats om DAB i många år varför blir det aldrig något genombrott?
-  Jag tror att det har gått lite troll i det. Man började ju i fel ände  med testsändningar i SR på mitten av 90-talet och apparaterna var dyra  och man fick ett begränsat utbud, säger Staffan Rosell.

Staffan Rosell menar att  SBS är överens med MTG och SR om att man skulle kunna distribuera cirka 25  kanaler till svenska folket via just DAB-tekniken.
- DAB ger lägre kostnader och tar mindre frekvensutrymme, säger Staffan Rosell.

Han tycker heller inte att det ena måste utesluta det andra, utan menar att DAB och radio via mobilen kan samexistera.
- Jag tycker att det är olyckligt att man ställer webbradio mot digital radio, säger Staffan Rosell.

Philippe  Jolly ställer sig frågande till kritiken eftersom granskningen inte ens  är klar ännu

Han vänder sig också emot påståendet att granskningen  skulle vara ett resultat av lobbying från telekomindustrin.
- Vi är opartiska och rapporterar enbart till riksdagen, säger han.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.